06.12.2022 |
Viure als Pirineus

SALUT PÚBLICA

L'Ajuntament d'Oliana insta preventivament a no beure aigua de l'aixeta mentre s'analitzen uns olis i greixos detectats

La mesura, que s'aplica des de dilluns al vespre, s'allargarà fins que el Departament de Salut en certifiqui la seva qualitat

Miquel Sala
Miquel Sala, alcalde d'Oliana/Albert Lijarcio
L'Ajuntament d'Oliana insta preventivament a no beure aigua de l'aixeta mentre s'analitzen uns olis i greixos detectats

Els habitants d'Oliana (Alt Urgell) han hagut de recórrer preventivament, des d'aquest dilluns al vespre, al consum d'aigua embotellada mentre s'analitza si la de l'aixeta conté olis o greixos que puguin arribar a ser tòxics. L'empresa Cassa, gestora del servei de subministrament al municipi, ha agafat diverses mostres en els darrers dies amb l'objectiu de revisar més paràmetres, que fins i tot la normativa que en dictamina la seva potabilitat no contempla, per determinar si el seu origen és natural o, per contra, acabar de descartar definitivament que pugui provenir d'algun hidrocarbur. Els dubtes sobre la seva qualitat es van produir el passat 16 de maig, quan un veí va informar al consistori sobre la possible presència d'aquestes substàncies a l'aigua de boca. A partir d'aquell moment es va començar a analitzar i aquest dilluns el Departament de Salut va recomanar que, de forma preventiva, se'n restringís el consum. Per tractar aquesta qüestió i a l'espera que la conselleria certifiqui que tot està correcte, l'alcalde l'Oliana, Miquel Sala, s'ha reunit aquest dimecres amb responsables de l'empresa i de Salut.

Fonts del Departament de Salut han informat que l'Agència de Salut Pública decidirà si deixa o no sense efecte la recomanació de no utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure i cuinar un cop tingui els resultats de les analítiques que s'han dut a terme en els darrers dies, els quals s'estima que arribin a finals d'aquesta setmana. A més, està prevista per aquest dijous, segons han indicat des de l'Ajuntament d'Oliana, una trobada entre responsables d'aquest departament i de l'empresa Cassa, gestora d'aquest subministrament al municipi alturgellenc.

El director d'operacions del grup Cassa, Roberto Ordás, ha afirmat que, arran dels dubtes generats sobre la seva qualitat, des de fa una setmana s'han dut a terme diverses analítiques en fins a vuit punts del municipi. En aquests, ha dit, s'hi han detectat traces d'olis i greixos, sense poder determinar-ne del tot, però, si aquestes són d'origen natural o poden provenir d'algun hidrocarbur. També ha explicat que, ara per ara, els resultats obtinguts mitjançant aquestes proves indiquen, en principi, que, la presència de les partícules detectades no causaria cap risc per a la salut; extrem que haurà de certificar el Departament de Salut.

Ordás ha afirmat que la normativa que regula la potabilitat de l'aigua no té en compte aquest tipus de paràmetres, motiu pel qual estan comparant les mostres obtingudes amb les que també han fet en altres municipis de la zona. Tot plegat, ha de servir per acabar de descartar que aquests components puguin ser tòxics i que, per tant, els veïns i veïnes de la població, que des de dilluns estan consumint aigua embotellada, puguin tornar a fer servir la de l'aixeta tota amb normalitat.

A l'espera que el Departament de Salut certifiqui que la qualitat de l'aigua d'Oliana és bona, l'alcalde d'aquest municipi alturgellenc, Miquel Sala, s'ha reunit aquest dimecres amb representants de l'empresa Cassa i de la mateixa conselleria per parlar de la situació i aportar-hi possibles solucions alternatives. En aquest sentit, s'està explorant la possibilitat d'incrementar la dotació que arriba de les fonts de la muntanya, amb l'objectiu de, transitòriament, no fer anar la que capten des del pou provinent del riu Segre, tal com ha dit el director d'operacions de Cassa.

Per la seva banda, l'alcalde d'Oliana ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat i ha insistit en el caràcter preventiu de la mesura. També ha explicat que des del consistori s'està intentant agilitzar el procés d'anàlisi de l'aigua per tal d'aconseguir que les restriccions sobre el seu consum s'aixequin el més aviat possible. En aquest sentit, ha dit que són conscients que, a banda dels veïns i veïnes, s'està afectant a les empreses d'alimentació i els negocis de restauració del municipi.

Les sospites sobre la qualitat de l'aigua es van iniciar el passat 16 de maig, quan un veí de la localitat es va queixar a l'ajuntament sobre la possible presència d'aquest tipus de substàncies. A partir d'aleshores, el consistori va informar-ne a l'empresa subministradora, que ha dut a terme diverses comprovacions a través d'analítiques. Un cop el resultat d'aquestes es va posar en coneixement del Departament de Salut, aquest va recomanar restringir-ne preventivament el consum fins que se'n certifiqui la seva qualitat.

L'Ajuntament d'Oliana insta preventivament a no beure aigua de l'aixeta mentre s'analitzen uns olis i greixos detectats
Comentarios