HABITATGE

La CUP denuncia l'augment d'habitatges turístics a la Seu i la turistificació que promou el govern municipal

Consideren insuficient el Pla Especial d’HUTs ja que preveu augmentar-ne la densitat, sobretot al nucli històric de la ciutat
Xènia Antona
photo_camera Xènia Antona és la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / laseu.cat

Aquest dilluns, en junta de govern, l’equip de govern de la Seu d’Urgell ha aprovat el Pla Especial Urbanístic dels Habitatges d’Ús Turístic (HUTs), segons el qual el consistori preveu regular la proliferació d’aquest tipus d’habitatges destinades a albergar turistes de forma temporal.

La CUP de la Seu d'Urgell ha explicat, en un comunicat, que estan d’acord en què cal una regulació dels HUTs a la ciutat perquè ho consideren una "ocupació d'habitatges pel lucre i que atempta directament contra el dret a l’habitatge, impossibilitant-ne l’accés a persones que en necessiten per viure-hi de forma permanent".

Xènia Antona
Xènia Antona és la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / laseu.cat

Tanmeteix, consideren insuficient aquesta mesura perquè defensen que el percentatge de limitació d’HUTs no s’hauria de calcular en funció dels habitatges que paguen IBI, "sinó en funció de les demandes d'habitatge existents, amb l’objectiu de garantir primer les necessitats del veïnat i no prioritzant objectius turístics". D’aquesta manera l’Ajuntament també hauria de garantir tenir actualitzat el cens de demanda d’habitatge al municipi.

I és que el document preveu limitar els HUTs a unes densitats que van des del 3,2% al nucli històric fins al 4,1% en altres zones del municipi, la qual cosa representarà un augment considerable als HUTs actualment existents a la Seu i una gentrificació en determinats barris com el casc antic on, grans tenidors compraran pisos barats per a rehabilitar-los i destinar-los al lloguer turístic.

Per la CUP, aquesta regulació no preveu posar solució a l’actual i greu problemàtica de l’accés a l’habitatge que pateix la ciutat i alerten que l’aplicació d’aquests percentatges només accentuarà el problema, fent augmentar encara més els preus de l’habitatge i disminuint encara més l’habitatge disponible actualment.