Aquest estiu es durà a terme l'excavació del Dolmen de la Llosa de Bescaran

L’empresa d’innovació per  la cultura i la natura ReGirarRocs, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Entitat Municipal de Bescaran, ha impulsat l’excavació del Dolmen de la Llosa que es realitzarà entre el 20 de juliol i el 15 d’agost per recuperar les restes dels antics pobladors de l'Alt Urgell.

Dolmen de la Llosa b
photo_camera Dolmen de la Llosa de Bescaran. Fotografia: Gerard Remolins.

L’empresa d’innovació per  la cultura i la natura ReGirarRocs, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Entitat Municipal de Bescaran, han impulsat l’excavació del Dolmen de la Llosa que es realitzarà entre el 20 de juliol i el 15 d’agost. Amb la campanya d’enguany s’iniciarà la investigació entorn als monuments megalítics a l’Alt Urgell i alhora es potenciarà el patrimoni arqueològic de la comarca com atractiu turístic. Aquest és el primer estudi aprofundit que es realitza a la zona, ja que tot i la quantitat de sepulcres megalítics que hi ha, mai se n'havia fet cap.

Al capdavant de la iniciativa, l’arqueòleg de ReGirarRocs, Gerard Remolins, preveu exhumar les restes materials que es puguin haver conservat en la sepultura. La intervenció també consolidarà l’estructura i l’adequarà per fer-la visitable. Els treballs previstos, comptaran amb la presència de diferents especialistes en arqueologia i de ciutadans interessats en participar-hi.

Aquesta primera intervenció vol ser el laboratori on provar noves tècniques de treball adaptades al territori, i espera estimular la participació activa de la població. L’excavació del Dolmen de la Llosa de Bescaran és una oportunitat excepcional per entendre i valorar el passat de la comarca i una possibilitat per aprendre i gaudir de l’arqueologia. La participació en el projecte està oberta a tots aquells interessats en col·laborar i integrar-se a l’equip. L’únic requisit és l’entusiasme i la curiositat per viure i aprendre en primera persona l’experiència d’una d’intervenció arqueològica.

L’interès del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Entitat Municipal de Bescaran per recolzar aquest projecte innovador de ReGiraRocs els converteix en capdavanters en afavorir nous sistemes de treball entre especialistes i voluntaris de l’arqueologia i la història. El projecte d’intervenció va més enllà de l’excavació arqueològica i vol oferir una perspectiva integral que engloba la mirada històrica, el coneixement territorial, els valors culturals i les possibilitats turístiques. Paral·lelament, ReGiraRocs organitza entre els dies 20 de juliol i 15 d’agost durant el període d’excavació, una visita comentada al jaciment del Dolmen de la Llosa amb el títol Obert per obres per tots aquells que vulguin conèixer el dia a dia dels treballs i com avança la recerca. Per accedir-hi cal fer una reserva prèvia a través del correu electrònic de l'empresa: [email protected]

 

comentaris