EDUCACIÓ

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aposta per entorns escolars segurs i saludables

Una de les primeres accions previstes per afavorir la pacificació dels voltants dels centres educatius és la posada en marxa del bicibús.
Escola Pau Claris
photo_camera Alumnat a les portes de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, en el marc del pla de mobilitat i el projecte de camins escolars, aposta per una ciutat per a les persones a través de diverses accions per aconseguir esdevenir inclusiva, cohesionada, sostenible, segura, saludable i accessible. “Creiem en un model de ciutat urbanísticament sostenible, respectuós amb les persones i amb una mirada especial a la infància i la joventut que aposti per la seva seguretat i el seu benestar”, manifesta l’alcalde de la Seu, Joan Barrera.

Tant és així, que el pressupost municipal per aquest 2024 contempla una partida de 150.000€ que s’adreçaran a portar a terme diferents accions amb l’objectiu de pacificar els entorns escolars del municipi.

Val a dir que des de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament urgellenc ja s’ha començat a treballar-hi, i compta amb la participació de tota la comunitat educativa (infants, adolescents, joves i les seves famílies) per dur a terme aquest procés de pacificació de la ciutat i, en concret, de l’entorn dels centres educatius.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament urgellenc, Christina Moreno, defensa que els entorns dels centres educatius han de ser espais protegits i segurs. “Cal vetllar per a que la vida i dinàmica que es dona en ells, sigui coherent amb el respecte a la salut i seguretat dels infants, joves i resta de comunitat educativa que hi conviu. De manera gradual s’aniran realitzant accions que aniran cap a l’assoliment d’aquest objectiu, com el Bicibús o xerrades de conscienciació i reflexió, entre moltes altres. Iniciatives que no són pas aïllades, sinó que s’emmarquen en un gran projecte i model de ciutat sensible, comprensiva i inclusiva”. També s’incrementaran els aparcaments de bicicletes a les escoles i altres equipaments municipals.

espaissegurs-3 (1)

Així, l’Escola de Famílies de la Seu d’Urgell ha organitzat pel pròxim dimecres 28 de febrer la xerrada Pacificació d’entorns escolars. Espais segurs i saludables que anirà a càrrec de Sheila Iglesias, pediatre de Pediatria dels Pirineus. La xerrada tindrà lloc a la Biblioteca Sant Agustí, a les 18.30 hores.

Per aquesta xerrada també s’habilita un servei de guarda d’infants Com en cada sessió, s’ofereix un servei de guarda d’infants amb prèvia reserva, enviant un correu a: [email protected] indicant nom i cognom de l’infant, edat i telèfon de contacte. Les inscripcions estan obertes fins el pròxim dilluns 26 de febrer, a les 15.00 hores.  

Escola Pau Claris
Alumnat a les portes de l'Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Projecte Bicibús

Una altra acció és el bicibús, una iniciativa que vol transformar el camí cap a l’escola en una experiència segura, activa i ecològica, i que a la Seu d’Urgell s’iniciarà el divendres 8 de març, concretament per anar a l’escola Pau Claris.

Al respecte, la presidenta de l’AFA de l’escola Pau Claris, Maria Santacruz, manifesta que “des de l’AFA estem molt contents de poder engegar aquest projecte del bicibús, ja que, com a escola verda que som, volem fomentar la mobilitat activa escolar en bicicleta entre els nostres infants”. Santacruz afegeix que “estem molt agraïts tant a l’escola coma l’Ajuntament de la Seu que ens hagin ajudat a dur a terme aquesta iniciativa. Esperem que sigui el primer pas cap a una mobilitat més saludable i segura a tota la ciutat i que en breu més escoles s’hi puguin sumar”.

Aquesta ruta en bicibús, que es portarà a terme cada divendres del curs escolar, consta de tres rutes diferents que s’iniciaran en diversos punts de la ciutat: des del barri de Sant Pere, des de la plaça Bisbes Prínceps i des del carrer Guillem de Plandolit. Dues d’aquestes rutes acaben ajuntant-se a la plaça Catalunya.

El funcionament d’aquest bicibús és el següent: les famílies amb els seus fills i filles es desplacen en grup seguint l’itinerari que els pertoca fins a arribar a l’escola Pau Claris.

En aquest trajecte en bicicleta fins a l’escola, els adults portaran armilles reflectant, mentre que els infants portaran petos vermells.

Aquest bicibús funcionarà, de moment, els divendres al matí, és a dir, d’anada cap a l’escola.