ACTIVITATS D'ESTIU

Josa de Cadí recorda el seu passat càtar aquest diumenge amb diversos actes

“Josa, país de càtars” arriba a la seva 26a edició

Josa Carles
photo_camera L'historiador Carles Gascon en una visita guiada a Josa en una edició anterior / CCAU

Josa de Cadí acollirà aquest diumenge, 6 d’agost, la 26a edició de “Josa, país de càtars”, una jornada per recordar la història del poble vinculada al catarisme i personificada en Ramon de Josa i el seu fill Guillem Ramon, que van ser represaliats per la Inquisició per haver donat protecció als càtars. En el cas de Ramon, fins i tot va rebre el consolament, el conegut sagrament càtar.

Justament a Josa de Cadí es van encetar, el 1996, les Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català, que aquell any es van celebrar també a Castellbò i que, en anys posteriors, es van estendre a les comarques de la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i el Pallars Sobirà. La persona que va posar en marxa el projecte va ser l’aleshores alcalde de Josa, Laurentí Parramon.

Josa cartell 2023

Aquest diumenge, la plaça i els carrers de Josa seran escenari d’un mercat d’artesans. En paral·lel i al llarg del dia s’aniran desenvolupant diversos actes, com ara un taller d’oli de cop a càrrec de Michel Bayllocq, animacions de carrer amb el grup El Toll del Ferro, una visita guiada per l’historiador Carles Gascón, contacontes amb l’Antònia i la Gemma, un dinar popular, la xerrada “El final dels templers catalans (1307-1312), a càrrec de l’historiador Josep Maria Sans Travé, i una sessió de música i danses tradicionals amb el grup La Sonsoni.

Josa, país de càtars” és organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i L’Era Vella, amb la col·laboració de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Josa de Cadí, l’Ajuntament de Josa i Tuixent, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.