ENTREVISTA

Joan Barrera: “La inacció de l’alcalde i el seu missatge ambigu, facilita que les ocupacions es multipliquin”

Joan Barrera, portaveu de Compromís a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, ha alçat la veu contra les ocupacions d'habitatges que pateix la ciutat i contra l'actuació del govern municipal en aquesta qüestió. La setmana passada va presentar i defensar una moció contra les ocupacions il·legals i la situació de degradació de la convivència al centre històric. A VIURE ALS PIRINEUS hem volgut parlar amb ell.
Joan Barrera 1
photo_camera Joan Barrera, portaveu de Compromís, al carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell / FS

A la Seu han proliferat les ocupacions d’habitatges. Existeix alarma social i sensació d’inseguretat entre la ciutadania?

Això és una evidència. Per primera vegada als darrers set anys que fa que soc regidor de l’Ajuntament de la Seu, s’ha omplert la sala de plens amb veïns i veïnes que volien mostrar la seva indignació i el seu desacord en com s’està gestionant el tema de les ocupacions. Quan veus que el teu carrer i la teva ciutat es va degradant fins a tenir evidents problemes de convivència veïnal això provoca: primer sensació de por i d’inseguretat, i, finalment, ràbia i indignació, que és el que van mostrar els ciutadans al passat ple.

Els veïns del carrer dels Canonges recullen signatures i reclamen que s’acabi amb la passivitat enfront dels ocupes. Hi ha hagut passivitat?

No pot ser que els mateixos veïns hagin de ser els garants de la seguretat del carrer i de casa seva. No pot ser que ja hagin succeït incidents violents entre veïns i ocupes. No pot ser que es punxi la llum de l’enllumenat públic a plena hora del dia, es truqui a la Policia Municipal i els diguin que han de posar denúncia als Mossos d’Esquadra. No pot ser que els Mossos demanin més proves i papers als propietaris que als ocupes. Per tant, sí que hi ha passivitat, i és el resultat de la manca de directrius per part de l’equip de govern de l’ajuntament de la Seu liderat per Viaplana i Fàbrega.

Veure com el carrer es va degradant fins a tenir problemes de convivència veïnal provoca inseguretat i indignació

Com a portaveu de Compromís X La Seu va defensar una moció per actuar en contra de les ocupacions i el van qualificar d’oportunista. Era una proposta electoralista?

Les desqualificacions cap a mi i el meu grup només són mostres de nerviosisme i de la incompetència de l’alcalde Viaplana. El que sí que està clar és que el tema de les ocupacions és el problema número 1 en aquests moments a la Seu i que s’ha de poder posar sobre taula per abordar les solucions necessàries al problema que tenim plantejat. Aquesta moció de Compromís no és cap proposta electoralista, és el fruit de trepitjar el carrer i escoltar a la gent. Com ja vam dir, oportunista no, molt oportuna sí.

Què proposava?

Veient que tenim més de 6 blocs d’habitatges ocupats, totalment o parcial, plantejàvem bàsicament 3 propostes. La primera és una condemna clara de totes les ocupacions que hi ha a la Seu en aquests moments. Hem de donar un missatge clar com a ciutat i ha de ser que a la Seu les ocupacions no són benvingudes. Qualsevol missatge ambigu és una victòria per als ocupes i, sobretot, per les màfies que s’alimenten d’ells. La segona proposta era donar instruccions clares als serveis municipals per prendre totes les mesures possibles per tal d’evitar noves ocupacions a la nostra ciutat, en especial al Centre Històric, i forçar, prenent les mesures a l’abast de l’Ajuntament, que són moltes, a abandonar els habitatges als ocupes que actualment viuen il·lícitament. I la tercera era demanar al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, que és on es fan les lleis, reformes urgents de la normativa penal per tal de lluitar de manera ràpida i contundent contra les ocupacions.

Qualsevol missatge ambigu és una victòria per als ocupes i, sobretot, per les màfies que s’alimenten d’ells.

Amb aquestes tres propostes estem segurs que les ocupacions minvarien de manera radical. Però també cal preguntar-se per què hem arribat on hem arribat. Aquesta degradació de la ciutat, i en especial del Centre Històric, és el fruit de la deixadesa que porta a la brutícia i a l’abandó de la part més significativa de la nostra ciutat.

Joan Barrera 2
Joan Barrera, portaveu de Compromís, al carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell / FS

Junts, ERC i la CUP es van oposar a condemnar totes les ocupacions il·legals de propietats privades. El va sorprendre?

Que la CUP voti en contra, és coherent amb la seva manera de pensar, no és gens sorprenent. Que ho faci Junts i ERC ja crida molt més l’atenció. La inacció de l’alcalde i el seu missatge sempre ambigu, facilita que les ocupacions es multipliquin. El que era d’esperar era que assumissin sense excuses ni pal·liatius el gravíssim problema que hi ha i no ho van fer. I el que és encara més sorprenent és que arribessin al ple sense cap proposta per revertir les ocupacions. Esperem que la indignació manifestada pels veïns al plenari serveixi com a seriós toc d’atenció a Junts i ERC perquè es posin les piles d’una vegada.

No pot ser que els propis veïns hagin de ser els garants de la seguretat del carrer i de casa seva

Les persones que avui estan ocupant il·legalment habitatges i violant domicilis a la Seu són ‘famílies vulnerables’?

La resposta per part de l’equip de govern va ser que no hi havia ni un sol cas d’ocupació il·legal d’habitatges per part de “famílies vulnerables”. L’opinió de Compromís davant d’aquesta problemàtica és que els Serveis Socials haurien de fer-se càrrec d’aquestes famílies, garantint un habitatge digne per a tothom i malauradament no sempre és així. Però en cap cas pot ser acceptable la distinció entre ocupacions “bones” i ocupacions “dolentes”. Totes són ocupacions il·legals. Tolerància zero amb qualsevol ocupació.

Com es pot obligar els ocupes a abandonar els habitatges on viuen il·lícitament?

El primer que hauríem de fer és evitar l’ocupació i no afavorir l’efecte crida que s’ha produït a la Seu des de les primeres ocupacions de la plaça Europa. Si s’actua de manera decidida en l’ocupació des del primer pis, pot ajudar a fer que després no se n’ocupin 30 o 40 més com ha passat als darrers dos anys. L’exemple de la casa del carrer de la Salle és el més clar: els veïns que hi vivien van demanar auxili perquè s’ocupa el primer pis i tenen por i ni l’ajuntament ni la policia van saber protegir els veïns indefensos que van haver d’acabar marxant. Ara hem fet una proposta perquè es coordinin la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra i hi hagi una patrulla 24 hores al dia durant els mesos d’estiu, com a mesura de xoc. Però el més important és que l’Ajuntament passi al davant i exerceixi l’autoritat.

Un alcalde s’ha de posar al capdavant dels problemes de la ciutat i liderar la resposta per part de l’Ajuntament, i sobretot tenir les idees clares

Junts i ERC asseguren que fan tot el que poden i que no es pot fer res més perquè la llei no ho permet. Què en pensa?

Excuses, excuses i més excuses. I són excuses per amagar una total incompetència a l’hora de prendre decisions. Prop de la meitat de les ocupacions a tot l’estat espanyol són a Catalunya, amb les mateixes lleis. Això demostra que hi ha molt recorregut en revertir una determinada opinió pública de permissivitat i comprensió en algunes ocupacions. I això no vol dir que estiguem d’acord amb els pisos tancats de bancs rescatats. De fet, Compromís ja va proposar fa més de 6 anys iniciar una negociació amb la SAREB perquè els pisos de bancs poguessin passar a formar part d’un parc públic d’habitatge. No es va fer res ni es va acceptar la proposta. L’Ajuntament el que ha de fer és, amb unes accions concretes, deixar clar que estem radicalment en contra de totes les ocupacions, posant tots els serveis municipals a disposició per portar endavant aquesta directriu amb un major control i pressió sobre els ocupants.

Què faria si fos alcalde de la Seu d’Urgell?

El primer que faria com a alcalde és no mirar cap a un altre costat, posar excuses o donar les culpes a un altre. Un alcalde s’ha de posar al capdavant dels problemes de la ciutat i liderar la resposta per part de l’Ajuntament, i sobretot tenir les idees clares. I, evidentment, com a alcalde faria treballar immediatament totes les àrees primer per parar noves ocupacions i garantir la seguretat de tots els veïns i veïnes, i després posar en marxa totes les mesures a l’abast per poder fer que els ocupes marxin i, el que és més important, no tornin a ocupar il·legalment a la nostra estimada ciutat.