RECONEIXEMENTS

Ivan Caro rep el Premi Estel 2022

La JNC i Junts per l'Alt Urgell reconeixen la seva contribució a la difusió de la cultura popular i tradicional
unnamed (49)
photo_camera El músic Ivan Caro ha rebut el Premi Estel 2022 / juntsxlaseu.cat

Ivan Caro ha rebut aquest divendres el 23è Premi Estel a la Torre Solsona de Castellciutat. L’acte, que ha aplegat una cinquantena de participants, ha servit per reconèixer la contribució del jove urgellenc en la difusió arreu de la cultura popular i tradicional del Pirineu. Glòria Rigola, en nom de la Joventut Nacionalista de Catalunya i Jordi Fàbrega en nom de Junts, han destacat la gran tasca realitzada per Caro en la promoció del folk pirinenc “al nostre territori, però també arreu del país i fins i tot fora de les nostres fronteres". “L’Ivan Caro ha esdevingut un ambaixador de la nostra cultura popular”, ha explicat Fàbrega. El vicealcalde de la Seu i diputat ha destacat especialment accions com la posada en marxa del Seu Folk, en el marc de la Festa Major de la Seu; el projecte Dansa’t, de balls tradicionals a les escoles de la comarca; o bé el programa de RàdioSeu, Canal Baridana, entre moltes d’altres iniciatives impulsades o participades per Caro.

Segons els impulsors del Premi Estel, “el guardó vol ser un reconeixement a la tasca de dinamització i divulgació que realitza l’Ivan Caro, però també per a totes les persones i col·lectius que contribueixen a enfortir la cultura popular i tradicional pirinenca i catalana, especialment a les nostres comarques”.

unnamed (50)
El músic Ivan Caro ha rebut el Premi Estel 2022 / juntsxlaseu.cat

Ivan Caro, que ha rebut una obra original feta per l'ocasió de l’artista Carme Invernon, s’ha mostrat "molt agraït" per aquest reconeixement que ha volgut compartir amb totes les persones que l'han acompanyat i han confiat en ell all llarg dels anys. L’Urgellenc ha explicat als assistents que “en els últims anys, regit per un neguit positiu i amb voluntat transformadora, s'ha regit per una màxima: I per què NO? I per què no? a la Seu podríem fer un festival de música d’arrel… I per què no? Seria súper interessant crear programes a RàdioSeu dedicats a la música d’arrel… I per què no fem un projecte per ensenyar a la gent jove les danses tradicionals dins l’aula…”. Caro ha compartit aquesta màxima d'acció per tal de fer-la extensiva en la resta d’àmbits del Pirineu per tal de superar les nostres mancances i crear les nostres oportunitats. Finalment ha convidat als assistents a “mimar la cultura tradicional i popular del Pirineu com a part del que som i del que volem ser”. 

Vint-i-tresena edició del Premi Estel

El Premi Estel va ser instaurat l’any 1999 per la Joventut Nacionalista de Catalunya i CDC de l’Alt Urgell per tal de reconèixer la tasca de persones i col·lectius que treballen des del territori a favor de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El col·lectiu comarcal de Junts per Catalunya va prendre l’any 2019 el relleu en l’organització d’aquest acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Seu d’Urgell.

unnamed (51)
El músic Ivan Caro ha rebut el Premi Estel 2022 a la Torre Solsona de Castellciutat / juntsxlaseu.cat

Els guardonats en les anteriors edicions han estat l’escriptor Joan Obiols, l’associació Amics de la Sardana de la Seu, els Diables de l’Alt Urgell, el Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià, la Coral Caterva, el Patronat del Retaule de Sant Ermengol, l’educador Francesc Moix, la Colla de Geganters i Grallers de la Seu d’Urgell, el dinamitzador cultural Josep Vilarrubla 'Pep Diligent', el músic acordionista Artur Blasco, la colla de bastoners de Peramola, el Taller Claror, l'Associació Llibre del PirineuPicurt, l’Assemblea Nacional Catalana, el dinamitzador cultural Ventura Canturri, els Caramellaires de Castellciutat, el Club de Caça i Pesca de l’Alt Urgell, els Geganters i Grallers d’Oliana, a les agrupacions comarcals d'Òmnium Cultural i l'ANC, i a Amadeu Clausó i Joan Busquets com a impulsors de la Fira del Llibres del PirineuL'any 2021 el guardó va recaure en Jordi Turull.

El lliurament del Premi, que tradicionalment s'havia fet en el marc de la Diada Nacional, s'ha traslladat en les seves darreres edicions als dies propers a la diada atesa l'atapeïda agenda d'actes del mateix dia 11 i la coincidència amb els actes nacionals convocats per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural i enguany ha tingut lloc el divendres 9 de setembre a la tarda.