HABITATGE

El Govern cedeix sòl públic a promotors privats per construir pisos de lloguer social a la Seu d'Urgell abans del 2026

L’acord público-privat establirà que els promotors disposaran del sòl durant 75 anys, període en què hauran de gestionar l’habitatge públic.
Horta del Valira lloguer social 1
photo_camera Parcel·la de l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell on es construirà pisos de lloguer social / Feliu Sirvent

El Govern cedirà diverses parcel·les de sòl públic a promotors privats per a què aquests construeixin un miler de pisos de lloguer social abans del 2026. Les primeres cessions es faran a Esplugues de Llobregat -dins l’ARE Montesa-, al Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès, a Begues i a la Seu d’Urgell. L’acord público-privat establirà que els promotors disposaran del sòl durant 75 anys, període en què hauran de gestionar l’habitatge públic. Després els terrenys retornaran a l’Incasòl (Institut Català del Sòl). La consellera de Territori, Ester Capella, ho ha detallat aquest dilluns des d’Esplugues, primer lloc on es desenvoluparà aquest mètode. A l’ARE Montesa hi haurà tres parcel·les que l’Incasòl treurà a licitació per fer 341 pisos.

Horta del Valira lloguer social 2
Parcel·la de l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell on es construirà pisos de lloguer social / Feliu Sirvent

Capella ha ressaltat que els pisos “mantindran sempre una funció social” encara que els primers 75 anys siguin gestionats per promotors privats. La consellera ha destacat el potencial de les col·laboracions público-privades per tirar endavant habitatge de protecció oficial, “una fórmula que era marca de país, que permet accelerar la construcció i que els últims anys s’havia deixat de fer”.

Ester Capella lloguer social la Seu ACN
La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat la construcció de pisos de lloguer social a la Seu d'Urgell /Gemma Sánchez Bonel 

Capella ha situat la cessió de terrenys públics als promotors en el marc del programa del Govern per impulsar la construcció de 10.000 nou habitatges de lloguer social abans del 2026. A part del mètode presentat aquest dilluns, ha recordat que la Generalitat també està comprant habitatges a la Sareb, està impulsant la contrucció directa o bé col·laborant en habitatges cooperatius.