El conseller Josep Rull ho ha anunciat avui a la Vansa, on ha assistit a la reunió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell

La Generalitat destinarà 1,2 milions d’euros a la millora dels accessos a nuclis de muntanya

El Departament de Territori i Sostenibilitat destinarà 1,2 milions d’euros a la millora de l‘accessibilitat a nuclis de muntanya durant l’últim trimestre d’aquest any. Així ho ha anunciat aquest dilluns el conseller Josep Rull, durant la reunió del consell d’alcaldes de l’Alt Urgell, que ha tingut lloc a Sorribes de la Vansa. Aquests recursos seran gestionats pels respectius consells comarcals.

Consell Alcaldes la Vansa 1 bx
photo_camera Consell Alcaldes la Vansa

En la seva visita, el conseller ha estat acompanyat dels directors generals de Polítiques de Muntanya, Albert Alins; d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, i de Polítiques Mediambientals, Ferran Miralles; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí; la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; i el director de l’IDAPA, Pere Porta.

El conseller ha afirmat que l’Estat del Benestar té a veure amb la cohesió territorial, especialment a una part de Catalunya, on “l’equilibri territorial només es garanteix des de l’accessibilitat”. Per això, ha apuntat que “la prioritat és trobar recursos d’on sigui per garantir un accés adequat als nuclis”. Concretament, es prioritzaran els accessos a nuclis habitats de les comarques de muntanya, més malmesos a conseqüència de les inclemències meteorològiques.

Els alcaldes han traslladat al conseller les seves reivindicacions i inquietuds. Tots plegats han coincidit a reclamar la simplificació per als petits municipis pel que fa als tràmits per a l’elaboració i la tramitació dels plans urbanístics; el suport per a les captacions d’aigua potable; i la potenciació dels accessos alturgellencs al Parc Natural del Cadí-Moixeró, entre d’altres qüestions.

Els alcaldes de la part sud de la comarca han reclamat una solució definitiva a l’anomalia que representa l’existència de dues mancomunitats per a la gestió dels residus. El conseller s’ha compromès a abordar la problemàtica i a presentar una proposta en els propers mesos.

Josep Rull ha pres nota també de la petició feta per l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, per a la renovació total de la depuradora d’aigües residuals situada al terme de Montferrer i Castellbò. En aquest sentit, el conseller ha fixat les obres per al bienni 2017-2018.

comentaris