Aquests monuments megalítics daten del tercer mil·lenni aC

Els dòlmens d’Avellanet i Coll de Jou inauguren les sortides dels dimecres d’agost a l’Alt Urgell

El proper dimecres dia 3 d’agost comença novament el cicle de sortides guiades “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell”, amb noves propostes per caminar i conèixer el patrimoni de la comarca de l’Alt Urgell durant els matins dels dimecres del mes d’agost. En aquesta primera sortida del cicle es visitaran els dòlmens d’Avellanet i de Coll de Jou, situats al municipi de Montferrer i Castellbò, al serrat que separa els pobles d’Avellanet i Vilamitjana.

Dolmen Avellanet
photo_camera Dolmen Avellanet. Autor: Carles Gascón Chopo

Totes dues construccions són manifestacions singulars de la riquesa del patrimoni megalític de l’Alt Urgell, la segona comarca catalana en nombre de tombes megalítiques, que superen centenar distribuïdes per tot el territori comarcal. Construïts en algun moment de l’Edat del Bronze inicial, cap al III mil·lenni aC, són manifestacions d’una societat que tenia en els enterraments col·lectius una de les seves característiques més singulars, tal com s’explicarà en el decurs de la sortida.

El cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell” és una proposta que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal, dirigida a aquelles persones que fan vacances durant el mes d’agost, bé siguin veïns de la comarca o visitants que han vingut a fer turisme. Totes les visites són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història, i són gratuïtes. Per participar-hi només cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511).