MÓN RURAL

La Fundació Planes Corts d'Estamariu programa una segona edició del cicle Tastet d'Oficis

De gener a desembre, s’han programat 11 tallers d’artesania, mecànica, aprofitament dels recursos de la natura i comunicació, que es duran a terme prioritàriament a Estamariu i Bescaran.
Tastet d'Oficis 2
photo_camera La Fundació Planes Corts d'Estamariu programa una segona edició del cicle Tastet d'Oficis / Fundació Planes Corts

Després de l’interès despertat i l’èxit de convocatòria assolits durant la primera edició del cicle “Tastet d’oficis”, la Fundació Planes Corts posa en marxa onze tallers més, repartits durant l’any 2024 i adreçats a sensibilitzar i formar sobre activitats econòmiques que tenen en el món rural el seu marc ideal de desenvolupament i creixement.

Un cop més, les activitats proposades tenen a veure amb el sector agroalimentari, amb l’artesania d’arts i oficis, amb professions creatives que es poden fer de manera deslocalitzada, i amb amb l’aprofitament dels recursos que ofereix la natura.

Gairebé la totalitat dels tallers es duran a terme a diferents emplaçaments d’Estamariu i Bescaran. En un futur no llunyà, els de formatges es podran dur a terme a l’obrador compartit que la Fundació Planes Corts està projectant a Estamariu.

Salvador Maura xarxes
Salvador Maura tornarà al Tastet d'Oficis de la Fundació Planes Corts / Feliu Sirvent

Els tallers tenen una triple finalitat. D’una banda, oferir píndoles de coneixement que despertin interès per generar autoocupació al territori; d’una altra banda, potenciar la sobirania de les persones i les famílies en termes de generació dels propis aliments, estris i reparacions, i finalment, posar en valor un coneixement que ha passat de generacions en generacions i que és vital per a l’autoestima dels pobles i les persones que hi viuen.

Els tallers del cicle Tastet d’oficis seran impartits per reconeguts professionals del Pirineu. En Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall, impartirà el taller del gener, “Fomatges de pasta tova”. Al febrer, l’artista Carme Invernon conduirà el taller “Decoració d’objectes de llauna i fusta”, adreçat a persones que volen transformar antics objectes de cases de pagès, com les llaunes de la llet, en objectes de decoració.

Marc Casabosch 3
Marc Casabosch participarà a la 2a edició del Tastet d'Oficis de la Fundació Planes Corts / Feliu Sirvent

Al març, en Marc Casabosch, membre del col·lectiu Eixarcolant, ens orientarà en “com preparar el teu hort agroecològic”, des del disseny del terreny fins a la plantació, l’enturorat, el reg o el control biològic de possibles plagues o malalties. A l’abril serà Carla de Ruiter, filadora i teixidora, que ens impartirà el “Taller d’estampació botànica”, on aprendrem a fer dissenys i estampats amb material vegetal de l’entorn sobre teixits de cotó, seda o paper.

A maig, la cuinera I fermentista Pilar Urbano, ens farà un taller sobre “Fermentats i encurtits”. Al juny, la formatgera de Làctics l’Esquella de Bellver ens guiarà en l’elaboració de matons i iogurts, dues de les seves especialitats. A juliol, la Mariona López Bosch de Waitala (Martinet), ens ajudarà a trobar les nostres singularitats i a comunicar-les de la millor manera en el taller “Comunica el teu projecte rural”. L’agost serà el torn de la ceramista Marta Tarrés (la Vella de Romadriu, Oliana), que ens impartirà un taller de ceràmica.

Marta Tarrès la Vella de Romadriu
La ceramista Marta Tarrès participarà a la 2a edició del Tastet d'Oficis de la Fundació Planes Corts / Feliu Sirvent

Al setembre hi haurà un parèntesi en la programació del cicle, per concentrar tots els esforços i la estimular la participació al festival d’art i cultura FESTIMARIU, que aquest any se celebrarà per segon cop a Estamariu.

A l’octubre tornarà amb el Marc Casabosch, expert boletaire, que ens acompanyarà pels boscos de l’entorn per ensenyar-nos a conèixer i identificar els bolets oblidats, que tot i ser comestibles i aprofitables, no tenim en compte.

IMG-20231218-WA0000

Al novembre, un taller de “Reparació de petita maquinària agrícola”, impartit per Joel Botanch, de Tallers Botanch de la Seu d’Urgell, i al desembre, “Elaboració de pa i pastes", on el Quim i l’Esther, forners de la Fleca ca la Xata d’Estamariu, ens ensenyaran el seu ofici i les seves especialitats.

Una 1a edició exitosa

A l’edició anterior del cicle Tastet d’Oficis es van fer 10 tallers dels 12 programats, i hi van participar un total de 147 persones, un 60% de les quals dones, i un 70% procedents dels pobles d’Estamariu i Bescaran.

FUNDACIÓ PLANES CORTS PREMIADA
Montse Ferrer i David Planes recullen el premi al millor projecte de Comunitat Energètica, amb Javier Cervera (esquerra) i Bill Kent (dreta) / Fundació Planes Corts

Una fundació privada

La Fundació Planes Corts és una fundació privada sense ànim de lucre que promou el desenvolupament sostenible de lescomunitats d'Estamariu i Bescaran, creant oportunitats de treball,qualitat de vida i cultura per al conjunt dels seus habitants.