PALEONTOLOGIA

Un fòssil robat permet descriure una nova espècie de cocodril als Pirineus

Un treball liderat per l'investigador Albert G. Sellés descriu la nova espècie Ogresuchus furatus a partir d'unes restes fòssils trobades a Coll de Nargó
Moment en que els Mossos d'Esquadra van retornar als investigadors el fòssil de cocodril (horitzontal)
photo_camera Moment en que els Mossos d'Esquadra van retornar als investigadors el fòssil de cocodril /IPC

Un treball liderat per l'investigador Albert G. Sellés de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) descriu la nova espècie Ogresuchus furatus a partir d'unes restes fòssils trobades a Coll de Nargó. Es tracta d'un cocodril terrestre de mida relativament petita que s'hauria pogut alimentar de les cries dels dinosaures que ponien els ous en aquesta zona dels actuals Pirineus. El fòssil va ser robat poc abans de la seva extracció l'any 2013 i recuperat en poques setmanes gràcies a la intervenció dels Mossos d'Esquadra.

Fòssil 1

(Recreació de l'aspecte en vida de la nova espècie de cocodril Ogresuchus furatus (Aina i Agnès Amblás / ICP)

L'equip de recerca format per investigadors de l'ICP, del Museu de la Conca Dellà, la Universidade da Coruña i la Universitat de Barcelona l'ha batejat com a Ogresuchus furatus, que significa "el cocodril-ogre que va ser robat", en record al rocambolesc periple que va patir el fòssil quan va ser descobert a principis de juny del 2013. La nit anterior a la data prevista per a la seva extracció, un desconegut va robar les restes de l'esquelet del jaciment del Mirador del Cretaci (Coll de Nargó, Alt Urgell), que van romandre en parador desconegut durant algunes setmanes. La intervenció de la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra va identificar l'espoliador i va recuperar el fòssil, que estava en un estat força precari de conservació.

Fòssil 2Estat en el qual es va recuperar el fòssil (esquerra) i moment en que els Mossos d'Esquadra el van retornar als investigadors (dreta)

Segons els resultats de l'estudi publicat avui a la revista Scientific Reportsl'esquelet parcial descriu la nova espècie Ogresuchus i és un nou membre de la família dels sebècids, un grup de cocodrils terrestres molt abundants entre el Paleocè i el Miocè mitjà, fa entre 66 i 15 milions d'anys. Un dels aspectes més interessants de la recerca és que el fòssil té una antiguitat de 71,5 milions d'anys i representa l'exemplar més antic descobert. "Ogresuchus és 10 milions d'anys anterior a la resta de sebècid més antiga coneguda fins ara, de manera que la troballa ens obliga a redefinir la història evolutiva d'aquesta família", explica el paleontòleg Albert G. Sellés que encapçala la recerca.

Fòssil 3

(Foto:Aspecte del fòssil un cop preparat i silueta de l'esquelet amb els elements anatòmics que s'han identificat (en blanc)

La principal característica dels sebècids és que, a diferència dels cocodrils actuals, tenien les potes situades sota del cos. "Aquesta particularitat anatòmica els permetia desplaçar-se d'una forma similar als mamífers actuals i ser uns depredadors molt actius", explica el paleontòleg. Les restes de Coll de Nargó van ser localitzades a menys de mig metre d'un niu d'ous de titanosaure i envoltat de closques d'ou. Els investigadors postulen que es podria haver alimentat ocasionalment de les cries acabades de néixer. "Les cries de dinosaure segurament no eren la seva font principal d'aliment, però haurien estat una presa fàcil per un cocodril d'aquestes característiques que no hauria desaprofitat l'oportunitat de depredar-les", comenta Sellés.

captura_video (1)

(Foto: Captura de pantalla del vídeo 3D del crani d'Ogresuchus furatus. Obtingut a partir d'imatges de tomografia computada)

L'article descriu Ogresuchus com un animal força petit, de menys d'un metre de longitud. Les seves dent serrades i corbes, així com les seves potes gràcils, suggereixen que deuria ser un depredador actiu i molt àgil, capaç de caçar preses petites.