FIRES I TRADICIONS

La Seu d’Urgell recupera la Fira de Sant Ermengol de sempre amb 3 quilòmetres de parades

Els Formatges Artesans del Pirineu, de nou ubicats en casetes de fusta a l'exterior després de l'èxit de l'any passat
IMG_7379 (1)
photo_camera L'alcalde Francesc Viaplana ha presidit la presentació de la Fira de Sant Ermengol / laseu.cat

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, que tindrà lloc del 14 al 16 d'octubre, se celebrarà en tota la seva plenitud i en un format molt similar al d'abans de la pandèmia. D'aquesta manera, el gruix de parades estaran repartides per diferents carrers de la capital alturgellenca, sumant entre totes un recorregut de més de tres quilòmetres. Pel que fa al certamen dedicat als Formatges Artesans del Pirineu, que enguany arriba a la 28a edició, repetirà la mateixa ubicació de l'any passat al camí Ral de Cerdanya, on s'instal·laran mig centenar de casetes de fusta. A diferència de l'edició passada, les parades estaran més juntes, un cop superats els requeriments de distància de seguretat propis de la situació sanitària derivada de la covid.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha destacat que, "després de gairebé tres dècades, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu s'ha consolidat com un dels elements distintius" de la ciutat. Per la seva banda, la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, ha explicat que s'ha apostat per mantenir la ubicació exterior, estrenada ara fa un any a causa de la pandèmia, "perquè va agradar molt tant als formatgers com al públic en general". Enguany, a més, a l'esplanada del Palau d'Esports hi tindrà lloc la iniciativa Fira&Music, una programació musical que amenitzarà el certamen amb diferents actuacions organitzada per l'Escola Municipal de Música.

Lletera Fira Sant Ermengol 2022
Lletera de la Fira Sant Ermengol 2022 / laseu.cat

Com en cada edició, la fira acollirà una mostra de més de 150 formatges artesans elaborats al Pirineu català, aragonès, basc, navarrès i francès. Així, s'hi podran trobar tant de vaca, com de cabra i ovella, a més de tendres, madurats, tous i secs. Concretament, es comptarà amb la presència de 12 formatgeries de les comarques de l'Alt Urgell i Cerdanya, 21 de la resta del Pirineu català, 11 del País Basc i Navarra, 3 de franceses i 1 de l'Aragó. Pel que fa al formatge convidat d'enguany, serà Quesos Villaluenga de la Sierra de Gata (Cadis), que elabora formatges de llet de cabra 'papoya'.

Pep Palau, premi Amic del Formatge

Mentre, el guardó Amic del Formatge es concedirà a Pep Palau, reconegut gastrònom i fins l'edició passada director del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu. Pel que fa a aquest certamen, es mantenen les setze categories i un jurat especialitzat format per una cinquantena d'experts, entre tècnics, restauradors, distribuïdors i periodistes, entre d'altres, els tasta i valora. Així, els formatges opten a medalles d'or, plata i bronze en cadascuna de les categories.

Una de les novetats d'enguany és la implicació de la Fira del Vi de Talarn al certamen, cosa que farà possible als visitants tastar diversos vins del Pirineu. D'aquesta manera, s'acabarà de materialitzar l'acord entre tots dos municipis per tenir una presència creuada a ambdós esdeveniments, que es va iniciar al juny a la localitat pallaresa. Pel que fa al cervesa, enguany hi serà present la Ctretze de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Aula de Tast i Espai Km0

A l'Aula de Tast, espai consolidat de la Fira de Sant Ermengol, enguany s'hi portaran a terme deu sessions de degustació, amb tastos de xocolata i formatge; de vi i formatge, i dels formatges guanyadors de diversos certàmens especialitzats en formatges, entre d'altres. Pel que fa a l'Espai Km0, el carrer del Dr. Peiró acollirà nou elaboradors de productes ecològics i de proximitat: embotits, olis, melmelades, fruita i productes elaborats amb espígol, entre d'altres. Allà mateix també s'hi podrà trobar l'espai Aliments del Territori i tu, que organitzarà dotze tastos a cegues amb els productes dels estands presents a la fira.

IMG_7371
La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, durant la presentació de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell / laseu.cat

Altres activitats  

El vicealcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha desgranat una per una les altres activitats que complementen la Fira de Sant Ermengol. “Enguany tornem a la fira de prepandèmia, a la de 2019, que comptarà amb més de tres quilòmetres lineals de parades per tota la ciutat”.

Així, la venda ambulant de roba, calçat i complements acollirà un total de 185 parades, que s’ubicaran les carrers de l’Eixample de la Seu d’Urgell.

La Fira d’Artesania del Pirineu comptarà amb un total de 65 parades. Aquests artesans s’ubicaran a la plaça dels Oms i el carrer Portal de Cerdanya, amb més de 300 metres lineals d’artesania no alimentària.

Pel que fa a la venda ambulant i artesanal d’alimentació, s’instal·laran enguany 46 parades que en primera instància s’ubicaran al carrer Major, i si les obres no ho pemeten, alternativament als carrers de Sant Domènec i Bisbe Guitart.

L’Autofira se situarà com a cada any a l’aparcament a l’aire lliure del Doctor Peiró amb la presència de 7 concessionaris de la Seu d’Urgell amb tot tipus de marques de cotxes, furgonetes i camions.

La Gastrofira tornarà a ser present al Pàrquing del Dr. Peiró, amb 6 foodtrucks, de diversos tipus de menjar.

Enguany, a l’esplanada del Palau d’Esports hi tindrà lloc a l’espai Fira&Music, una programació musical que amenitzarà la Fira de Formatges, de dos quarts de dotze del migdia fins a les vuit del vespre amb diferents actuacions musicals, organitzat  per l’Escola Municipal  de Música.

També en el marc de la fira, el dissabte al matí se celebrarà l’11è Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català on hi haurà una exposició dels millors exemplars amb la participació d’una trentena de cavalls en les categories de sobrany, terçó i semental, pel que fa a mascles, i sobrany, terçó i parella, en femelles.

La Fira de Sant Ermengol també acollirà la 5a Trobada de Corals de l’Alt Pirineu, organitzada per la Coral Signum de la Seu d’Urgell i un tastet i ballada de swing amb We Swing.