La Fira de Sant Ermengol es converteix en el millor aparador de la producció agroalimentària de gran qualitat del territori

La consellera d’Agricultura va inaugurar la mil·lenària fira que té com a producte estrella el formatge artesà del Pirineu

txell
photo_camera El batlle de la Seu, Albert Batalla amb Meritxell Serret, consellera d'Agricultura

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell va obrir les seves portes ahir al matí amb el tradicional acte inaugural que ha presidit la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, celebrat a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, juntament amb  l’alcalde de la ciutat Albert Batalla, i la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, acompanyats pels regidors i regidores del Consistori, així com per d’altres autoritats del territori.  

IMG_6574

En el seu parlament de benvinguda a la consellera, l’alcalde urgellenc ha manifestat que la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell ha passat de ser un esdeveniment de petites dimensions a ser un gran esdeveniment de país. “La fira de la Seu s’ha convertit en el millor aparador dels nostres productors de formatge artesanal, però que té vocació d’ampliar el seu marc per incloure-hi productors d’altres àmbits d’alimentació, com la producció ecològica, entre d’altres”. Batalla ha abundat al respecte que “la Fira de Sant Ermengol aposta fermament per ser el millor aparador de la producció agroalimentària de gran qualitat”. 

Albert Batalla també ha explicat que enguany la Fira de Sant Ermengol ha obert al públic un dia abans -concretament ahir a la tarda- per aprofitar l’estada de visitants que aquest dies passen el pont festiu al nostre territori. Al respecte, l’alcalde de la Seu ha avançat que l’Ajuntament ha encarregat un estudi d’impacte econòmic per saber què suposa la Fira de Sant Ermengol per la ciutat.  Aquest estudi s’està portant a terme durant aquest mateix cap de setmana de fira a través d’uns enquestadors. 

D’altra banda, l’alcalde urgellenc ha aprofitat per agrair públicament al Departament d’Agricultura les tasques de reconversió que està portant a terme a l’Escola Agrària de Bellestar per ubicar-hi el centre de testatge de la vaca bruna del Pirineu. “Això va molt lligat amb la producció d’alta qualitat”. 

Batalla també ha agraït a la consellera Serret la feina de repoblament de la muntanya de Calbinyà, zona que va patir un greu incendi.    

Per la seva part, tot lligant amb les paraules de l’alcalde de la Seu d’Urgell, la consellera d’Agricultura ha remarcat que “aquesta fira no és només un èxit sinó que és una demostració de com el territori és capaç de projectar-se, agafant totes aquelles oportunitats que té per elaborar-les, transformar-les i dinamitzar-les, per servir-les a la societat de manera que ens ajudi a falcar aquesta població al territori i la producció local, com són aquí els formatges, i per tant, la producció ramadera, l’artesania alimentària, tot acompanyat per una cultura gastronòmica que dinamitzi el turisme”. Serret ha afegit que “el sector primari és un sector dinamitzador de l’economia i el desenvolupament del territori, i la Fira de Sant Ermengol n’és un clar exemple”. 

foto concurs

Visita a la Fira de Sant Ermengol

Després de l’acte institucional d’inauguració de la Fira de Sant Ermengol, les autoritats han recorregut tots els espais firals com la segona edició de la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, l’Autofira, la 23a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, així com els espais la Cuina del formatge, Km0- Gustum, Aliments del Territori i Tu, i els estands empresarials, de promoció turística, comerç, entitats, associacions i clubs esportius de la Seu d’Urgell i comarca. 

Finalment, l’alcalde de la Seu i la consellera d’Agricultura, juntament amb d’altres autoritats municipals, han lliurat els premis del 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu*, on hi participaven més de 150 formatges. 

D’entre els premiats, tres formatgeries artesanes de l’Alt Urgell han estat guardonades: La Reula, que ha obtingut dos premis: medalla bronze al millor mató i medalla d‘or millor iogurt; Mas d’Eroles, d’Adrall, ha estat premiat en la categoria de formatge de vaca quallada enzimàtica (medalla d’or amb el formatge Ermesenda, i medalla de plata amb el formatge Tartera); i la formatgeria Serrat Gros, d’Ossera, ha obtingut medalla de bronze al millor formatge amb condiments.  

En el mateix marc, també s’ha lliurat el premi Amic del Formatge, enguany Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria artesana L’Orri, de Músser (Cerdanya), en reconeixement per la seva defensa i promoció del formatge artesà.