07.12.2022 |
Viure als Pirineus

FESTA DE LES TREMENTINAIRES

Finalitza la 21a Festa i Fira de les Trementinaires amb activitats culturals i populars i gran participació

La Sonsoni ha ofert un vermut-concert a Sorribes de la Vansa, mentre que l’encarregada de cloure la festa ha estat la cantant Laia dels Vents.
IMG-3096
Isidre Domenjó a Tuixent signant un conte a un jove lector / Marcel·lí Pascual
Finalitza la 21a Festa i Fira de les Trementinaires amb activitats culturals i populars i gran participació

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a la vall de la Vansa i Tuixent la 21a edició de la Festa i Fira de les Trementinaires amb tot un seguit de mesures de prevenció sanitària per la Covid-19. Així, tot els actes s’han programat a l’aire lliure, excepte els tallers i les visites al museu, l’aforament dels quals s’ha reduït a la meitat. Els diversos espais han estat perimetrats i amb l’aforament limitat, i s'ha realitzat el control d’accés i identificació i registre de les persones assistents, que han fet ús de la mascareta en tot moment.

A més a més d’aquestes limitacions, del programa habitual dels darrers anys n’han quedat exclosos diversos actes, com ara el taller de danses, el ball de dissabte a la nit, el Ball de Llancers, la foguera d’herbes aromàtiques i el concurs d’identificació de plantes per l’olor. Per altra part, el concert nocturn d’Orquestrina Trama s’ha traslladat de dissabte a divendres a les vuit del vespre. Tot plegat, amb l’objectiu de minimitzar tan com sigui possible el risc de contagis.

IMG-3088(Foto: Aquest diumenge ha tingut lloc la Fira d’herbes remeieres i productes naturals / Marcel·lí Pascual)

Una de les novetats d’enguany ha estat la inauguració de les plaques identificatives de les cases de les trementinaires d’Ossera. L’acte, programat per a dissabte al matí, ha anat seguit d’una xerrada en moviment de l’escriptor Isidre Domenjó tot recorrent el poble i descobrint les cases de les populars dones sàvies de la muntanya. La iniciativa de les plaques s’estendrà més endavant a tots els pobles de la vall de la Vansa i Tuixent. En total, un centenar d’habitatges s’identificaran com a cases de trementinaires.

Aquest dissabte a la tarda, Sorribes de la Vansa va acollir una xerrada sobre els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre, la proclamació del Premi Trementinaire d’Honor, un concert del grup Sorguen i un taller de cançons tradicionals del Pirineu.

En la jornada d'avui diumenge, ha tingut lloc la Fira d’herbes remeieres i productes naturals, amb un reducció del 50% en el nombre de parades per tal de garantir les corresponents distàncies entre elles i amb els visitants. Parel·lament, al pati de l’escola s'ha pogut veure l’espectacle familiar El bagul de la música tradicional, amb el Duet Daura; els conta-contes Maria, la trementinaire i El bonic conte del Marc i la Maria, i la presentació dels llibres La música que sona quan acaba de la cançó, de Marta Grau, i Dones al marge, d’Ivet Eroles. D’altra banda, el grup La Sonsoni ha ofert un vermut-concert a Sorribes de la Vansa, mentre que l’encarregada de cloure la festa ha estat la cantant Laia dels Vents.

Finalitza la 21a Festa i Fira de les Trementinaires amb activitats culturals i populars i gran participació
Comentarios