CRISI CORONAVIRUS

La Festa de les Trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent, suspesa pel coronavirus

L'organització del certamen crearà un esdeveniment alternatiu de format més petit de cara al pròxim mes d'octubre
Pla general d'una de les parades de la Festa i Fira de les Trementinaires de l'edició de 2019 a la vall de la Vansa i Tuixent. Imatge facilitada pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell el 8 d'abril de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Una de les parades de la Festa i Fira de les Trementinaires de l'edició de l'any passat/CCAU

La Festa i Fira de les Trementinaires, prevista inicialment per als dies 30 i 31 de maig a la vall de la Vansa i Tuixent, ha quedat suspesa a conseqüència de la pandèmia de la covid-19. L'acord de cancel·lació ha estat pres per les institucions organitzadores d'aquest esdeveniment, com són els ajuntaments de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols, a més del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, davant la impossibilitat de garantir que per a aquelles dates hi hagi un desconfinament total i sense limitacions de la població. Tanmateix, els organitzadors han començat a treballar en una proposta alternativa per al dies 10 i 11 d'octubre, coincidint amb la Festa del Roser de Tuixent.

El programa d'actes de la Festa i Fira de les Trementinaires estava ja tancat just a l'inici de la declaració de l'estat d'alarma i tant els tríptics i cartells estaven a punt d'entrar a impremta. Per aquest motiu, des de les institucions organitzadores lamenten la seva cancel·lació, atès que, segons expliquen en un comunicat, es tracta de l'esdeveniment més important que té lloc a la vall de la Vansa i Tuixent i que acostuma a reunir més de mil persones durant el darrer cap de setmana de maig.

Pel que fa al certamen alternatiu, que es vol programar pel 10 i 11 d'octubre, es vol centrar en els remeis tradicionals que les trementinaires elaboraven en aquella època de l'any, just abans de començar els seus viatges fora de la vall per vendre les herbes, els olis i els altres preparats. D'aquesta manera, l'organització ho planteja com una festa de tardor, tot i que amb un format més reduït que l'habitual del maig.