FESTES D'ESTIU

La Festa Major’21 de la Seu d’Urgell arrenca amb el pregó dels professionals del col•lectiu sanitari de la ciutat

En homenatge i agraïment a tots els i les professionals que lluiten dia a dia contra la pandèmia i els seus efectes.
Festa Major la Seu 2021 PREGÓ 2
photo_camera Pregó de la Festa Major la Seu d'Urgell / RÀDIO SEU

Una representació del col·lectiu sanitari de la Fundació Sant Hospital (FSH), del Centre d’Atenció Primària (CAP) i de la Llar de Sant Josep de la Seu d’Urgell ha llegit, aquest dissabte al vespre, el pregó de Festa Major 2021 des del balcó de l’Ajuntament, acte que obre de manera oficial la programació festiva que s’allargarà fins el pròxim dimarts 31 d’agost. Un total de 315 persones han reservat plaça per a assistir-hi.

L’acte ha comptat amb la presència de 8 professionals del sector sanitari: Gràcia Gaja Cuni, infermera de la FSH; Raquel Pacheco Molina, auxiliar infermeria FSH; Carmen Aril Peix, coordinadora neteja FSH; Vladimir Lazo Yakimtseva, director assistencial FSH; Cristina Aguar Peñalver, directora d'infermeria FSH; Siomara Lorenzo Fernández, auxiliar d'infermeria Atenció Primària; Mercè Torres Sales, infermera atenció primària de Llar de Sant Josep; i Lorena Gravet Estany, treballadora social de Llar de Sant Josep.

Festa Major la Seu 2021 PREGÓ 3(Foto: Les autoritats municipals amb el col·lectiu sanitari després del pregó de la Festa Major de la Seu /RÀDIO SEU)

Gràcia Gaja Carmen Aril s’han encarregat de llegir el pregó i, en acabar, s’ha projectat un vídeo que ha mostrat com els sanitaris han viscut i estan vivint la pandèmia.

Aquests professionals han estat acompanyats en aquest emotiu pregó per l’alcalde la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i el tinent d’alcalde de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia.

En el seu pregó, els sanitaris han explicat en primera persona la feina i l’esforç d’aquest més d’un any de pandèmia: “els sanitaris hi hem estat, hi som i sempre hi serem”, i han remarcat que ha quedat ben clar en aquests mesos “com és d’essencial la nostra feina”.

Els sanitaris també han volgut remarcar en el seu pregó la importància de vacunar-se per doblegar la covid-19: “les vacunes són la nostra gran esperança. Avui, un 58,5% de persones ja estan vacunades a l’Alt Urgell i des d’aquí fem una crida encoratjant als que encara no ho heu fet, a que us vacuneu per acabar amb aquest malson. No hi ha excuses que valguin, hi ha vacunes suficients per a tothom”.

Per la seva part, el tinent d’alcalde de Festes i Tradicions Carlos Guàrdia s’ha dirigit a l’equip de sanitaris després de la lectura del seu pregó, en un breu acte protocol·lari celebrat a la sala d’actes de l’Ajuntament, manifestant: “Moltes gràcies per partida doble: per una banda, acceptar l’oferiment d’anunciar oficial i públicament l’inici de la Festa Major. Tal com diu l’alcalde en la seva salutació “sou un col·lectiu que ho ha donat tot per fer front a la pandèmia, que ens ha cuidat, ens ha guarit i ara ens està vacunant per superar la covid-19”. Pensem que el pregó va a càrrec d’una persona o persones bons coneixedors de la realitat local (o també amb vincles amb la ciutat); doncs qui millor que vosaltres per conèixer la realitat de la pandèmia i la seva gestió diària al nostre municipi. Per tant, moltes gràcies per la magnífica feina que feu”.

Per la seva part, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha agraït als sanitaris la seva feina i dedicació durant tot aquest temps en què ens hem vist sotmesos a la pandèmia, així com que hagin acceptat el repte de fer el pregó d’aquest any, i ha remarcat que “us animo a gaudir de la Festa Major, adaptada però recuperada al costat de la vostra gent estimada, però amb responsabilitat, complint totes les mesures sanitàries, que la pandèmia no s’ha acabat i depèn del nostre comportament que puguem celebrar més concerts, més trobades, més festes majors. Gaudim, però sent solidaris, sent responsables”.

Festa Major la Seu 2021 PREGÓ 4(Foto: El públic a la plaça dels Oms durant el pregó de la Festa Major de la Seu d'urgell / RÀDIO SEU)

TEXT ÍNTEGRE DEL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR 2021 LLEGIT PER UNA REPRESENTACIÓ DEL COL·LECTIU SANITARI DE LA SEU D’URGELL

Benvolguts Urgellencs i Urgellenques,

És un gran honor per nosaltres representar a tot el col·lectiu sanitari i no sanitari per anunciar la Festa Major d’enguany. També agrair a l’Ajuntament que ens ha ofert l’oportunitat de donar-nos veu.

Ho vèiem lluny, la Xina... imatges de gent amb mascareta, nombre de morts diaris,  i de sobte a Europa, a Itàlia i de cop i volta, a Espanya, a Catalunya i a la Seu d’Urgell. Ens va agafar amb el “cul a l’aire” tot i que ja teníem preparat el Pla de contingència i estàvem amb contacte continu amb el CatSalut, epidemiologia i Salut Pública.   

Paraules com situació excepcionalestat d’alarma, EPIs comencen a formar part de les nostres vides. Tot el personal sanitari ens posem a disposició del nostre centre les 24h del dia. Tots, tots ens posem mans a l’obra. Com petites formiguetes ens arremanguem davant  un futur del tot incert i fosc. Por, neguit, moments de tensió estan a flor de pell.

Que difícil! Que difícil ha estat i està sent. Qui ens ho havia de dir!

Recordem que quan va començar aquest malson, tots pensàvem que el que estàvem vivint no era real. Estàvem essent els protagonistes “d’Armageddon”! però malauradament no es tractava d’una pel·lícula sinó del nostre dia a dia.

Constantment ens bombardegen amb correus electrònics i nous protocols. Fem canvis interns en el nostre centre per tal d’aïllar el virus amb el nostre millor saber fer. I arriba el primer pacient... Ens acompanya la impotència que es sent davant la incertesa a què ens enfrontem. És com una batalla a cegues, posant totes les armes que tenim (coneixements, voluntat de lluitar...) i amb el poc material de que disposem ens protegim i tot just començar, companys nostres s’han de confinar. I això, ens fa defallir.

Ens acompanya la impotència que es sent davant la incertesa a què ens enfrontem.

Quan acabem la jornada de treball el primer que fem és una dutxa a consciència, netejant cada mil·límetre de la nostra pell i arribes a casa marcant distàncies, ni un petó, ni una abraçada i amb un somriure dius “ens en sortirem” i procures no escoltar el degoteig de morts diaris i centres la teva vida a la llar fent exercici, llegint, badant.. L’endemà quan t’aixeques ,de nou vas a la feina amb el silenci dels carrers, la companyia del cant dels ocells i el mal de cap intens continu. I passen els dies i cada cop tenim més usuaris. És molt important el ritual previ a l’entrar amb contacte amb el malalt i com a equip que som, necessitem la mirada de l’altre per assegurar-nos que l’EPI està correcte i ens emmirallem els uns en els altres ( gorra, mascareta, protecció facial, guants, bata, doble guant i polaines) i estem amb el pacient que ens espera amb il·lusió i amb un somriure als llavis que només s’aprecia per les arrugues dels ulls. Som molt conscients que aquells moments son crucials per valorar l’estat del malalt donat que en un obrir i tancar d’ulls es pot complicar. Som la seva família! Ningú més el pot visitar.

Som molt conscients que aquells moments son crucials per valorar l’estat del malalt donat que en un obrir i tancar d’ulls es pot complicar. Som la seva família! Ningú més el pot visitar.

Fem videotrucades però molts d’ells les rebutgen per no entristir als seus familiars. I quan sortim de l’habitació, els nostres companys ens esperen amb lleixiu a les mans i revisant tots els passos a seguir per treure’ns la carcassa que portem: “de ben segur que vosaltres també teniu roba tacada de lleixiu”. I ens arriben regals dels urgellencs i urgellenques, i ho celebrem amb alegria, i ens arriba material nou i ens sentim emocionats per la nostra batalla diària i plorem,  i riem i ballem, i amb l’EPI posat abans d’entrar a les habitacions ens abracem, i saltem, i veiem el futur amb esperança i diem “Tot anirà bé”. I pensem amb els nostres companys que estan a casa i amb enyorança ens voldrien acompanyar però sens dubte, els portem al nostre cor, perquè tots som una petita gran família.

Festa Major la Seu 2021 PREGÓ 5(Foto: Els grups de geganters a la plaça dels Oms de la Seu d'urgell durant la Festa Major / RÀDIO SEU)

I de sobte, ens arriben les PCR’S i les comencem a fer a tot drap, massivament. També els tests d’antígens, que ens escurça el temps de diagnòstic de la covid-19. Amb la incertesa d’aquests moments,  la llum es fa present amb l’arribada de les vacunes. Vacunes!! La nostra gran esperança. Avui, un 58,5% de persones ja estan vacunades a l’Alt Urgell i des d’aquí fem una crida encoratjant als que encara no ho heu fet, a que us vacuneu per acabar amb aquest malson. No hi ha excuses que valguin, hi ha vacunes suficients per tothom.

Volem també aprofitar aquesta oportunitat per reivindicar millores en les nostres condicions laborals. No us espanteu que no us farem ara un discurs sindicalista.

Els sanitaris hi hem estat, hi som i sempre hi serem. I això s’ha de valorar.

Amb aquesta pandèmia s’ha vist més que mai com és d’essencial la nostra feina, nosaltres: CUIDEM, amb majúscules.

Volem fer arribar el nostre més sincer condol a totes les famílies que malauradament han perdut als seus éssers estimats.

Per acabar, des d’aquest balcó, res millor que expressar també la nostra més profunda gratitud a tot el poble, amb una especial atenció al petit botiguer, a les persones anònimes que ens han fet arribar petits grans detalls i a les grans superfícies: tots plegats ens han ajudat a agafar forces per tirar endavant sense defallir. No ens oblidem tampoc dels familiars dels pacients per la seva comprensió a l’hora d’haver d’estar separats dels seus. I per últim afegir també el gran suport que hem rebut sempre per part dels de casa.  

Aquesta lluita és de TOTS.      

GRÀCIES!