25.10.2021 |
Viure als Pirineus

GENT GRAN

La Festa de la Gent Gran de la Seu d’Urgell commemora els 90 anys del sufragi femení

Ha tingut lloc la cconferència  '90 anys del sufragi femení a casa nostra’ a càrrec de l’historiador Pau Chica, i una taula rodona protagonitzada per Dolors Majoral, Lorena Dolcet, Anna Martí i Sol Gasch.
IMG_9406
Els actes han tingut lloc a la Sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell / laseu.cat
La Festa de la Gent Gran de la Seu d’Urgell commemora els 90 anys del sufragi femení

Aquest migdia ha tingut lloc a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell l’acte central de la Festa de la Gent Gran per commemorar el Dia Mundial de la Gent Gran que se celebra avui divendres 1 d’octubre.  

L’acte ha consistit amb una conferència i una taula sobre els 90 anys del sufragi femení a casa nostra. La ponència ha anat a càrrec de Pau Chica, graduat en Història i Màster Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona, que ha fet un repàs global sobre el moviment sufragista des d’abans de 1931 i fins l’actualitat, tot explicant com van aconseguir arribar les dones a l’espai polític en països com la Gran Bretanya, els Estats Units o l’Amèrica Llatina, així com a l’Estat espanyol fins al final de la II República. L’historiador també ha repassat el paper de les dones a l’Alt Urgell des del segle XIX fins als nostres dies, destacant la figura de les trementinaires.
IMG_9414
 
Cal remarcar que la ponència sobre aquesta important efemèride havia de realitzar-la Susanna Tavera García, doctora en Història Contemporània i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, però no ho ha pogut desplaçar-se fins a la Seu d’Urgell per un problema de salut.
 
Seguidament, aquesta ponència ha donat peu a una taula rodona que ha comptat amb la participació de quatre dones de la Seu d’Urgell: Dolors Majoral, primera presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; Lorena Dolcet, primera dona Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell; Anna Martí, Síndica Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell; i Sol Gasch, historiadora; moderades per Anna López Portell, responsable de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. Totes quatre han explicat les seves motivacions per haver entrat en l’escenari polític i la seva experiència com a pioneres en ocupar espais de responsabilitat política a la Seu i l’Alt Urgell.
 
Cal remarcar que aquest acte s’ha pogut seguir per streaming a través del canal de YouTube de l’Espai Ermengol des d’on es pot recuperar: https://www.youtube.com/watch?v=VGEwLDo4DTk

La Festa de la Gent Gran de la Seu d’Urgell commemora els 90 anys del sufragi femení
Comentarios