CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Les falles d’Alàs tindran un format restringit a causa de les limitacions sanitàries

La baixada de les falles d’Alàs, prevista pel 23 de juny a les 22 h, tindrà caràcter exclusivament local

Falles Alàs preparades
photo_camera Les falles d’Alàs ja estan a punt / Carles Gascón Chopo

L’anunciada baixada de les falles d’Alàs, que es durà a terme el proper dia 23 de juny a les 22 h, és un esdeveniment molt esperat a causa de la seva novetat. Es tracta de la primera baixada de falles que se celebra a la comarca de l’Alt Urgell en època contemporània, basada en un document històric que la caracteritza com la més antiga de Catalunya.

Malgrat això, el context pandèmic actual imposa una sèrie de mesures restrictives en la celebració d’espectacles de foc durant la revetlla de sant Joan, dirigides a evitar les grans concentracions de persones i la interaccions entre membres de diferents bombolles per aturar la transmissió del virus de la COVID-19 i protegir la salut de la població. Aquestes restriccions, dictades pel PROCICAT, obliguen a establir una sèrie de mesures per limitar l’afluència del públic assistent a Alàs, que quedarà restringit als veïns del nucli d’Alàs.

Les mesures preventives que es duran a terme són les següents:

  • Durant tot el dia 23 de juny no es podrà aparcar al poble d’Alàs a les vies afectades per l’esdeveniment.
  • A partir de les 18 hores existiran dos anells d’accés al poble dins dels quals sols hi tindran entrada les persones autoritzades. Un primer nivell serà l’accés rodat al poble i el segon nivell serà el recinte tancat on arribaran els fallaires. La regulació d’entrada i sortida d’assistents es durà a terme mitjançant la col·laboració dels mossos d’esquadra i d’un equip de voluntaris.
  • L’assistència al recinte tancat serà del 70% d’aforament de la plaça major, és a dir de 200 persones, que s’hauran de mantenir assegudes. Sols hi tindran accés les persones que presentin la invitació que li haurà entregatl’Ajuntament d’Alàs prèviament.

La baixada de falles pròpiament dita no es podrà veure des del recinte tancat, ja que aquest acte s’ha dissenyat exclusivament per poder veure l’arribada dels fallaires. La mateixa naturalesa de l’espectacle permetrà contemplar la baixada de falles des de les rodalies de la Seu d’Urgell. La comissió organitzadora de la baixada de les falles d’Alàs i els mateixos fallaires demanen que, per poder garantir una baixada amb èxit que es pugui repetir en anys posteriors amb normalitat, la població interessada prengui paciència i respecti aquestes restriccions d’accés a Alàs que, en qualsevol cas, no impediran veure la baixada amb una millor perspectiva.