MUNICIPIS

Fàbrega trasllada a Compromis X La Seu 11 propostes per a negociar el pressupost municipal de l'any vinent

La congelació de l'IBI i desbloquejar inversions en habitatge i equipaments, prioritats de Junts per la Seu per al pressupost del 2024
Foto Rdp Pressupostos 24
photo_camera Roda de premsa dels regidors de Junts a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / @JuntsXlaSeu

Junts per la Seu ha donat a conèixer avui en roda de premsa quines són les prioritats que posen sobre la taula en la negociació del pressupost municipal per al 2024. El portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, ha explicat en aquesta compareixença que aquest matí han tingut la primera reunió amb el govern municipal per conèixer la proposta de pressupost que planteja i abordar-ne la seva negociació. La primera valoració de Fàbrega i la resta de regidors del grup municipal que l'han acompanyat és que "el temps que ha donat el govern per treballar aquest pressupost és molt limitat,  ja que es vol portar a aprovació el 28 de desembre i això suposa diposar només de 10 dies hàbils per valorar i negociar l'instrument més important que l'Ajuntament té per treballar cada any". "Malgrat tot, volem manifestar que la voluntat del grup municipal de Junts és proactiva i d'aportar propostes als comptes municipals del 2024", ha explicat Fàbrega. 

En aquest línia, Junts per la Seu ha donat a conèixer les propostes que aquest matí han traslladat a la segona tinent d'alcalde, Gemma Tó i al regidor Toni Nadal, "com prioritats que han de quedar reflectides als comptes de l'any vinent" i els ha manifestat que des de Junts per la Seu estudiaran "a fons i amb esperit positiu la proposta del Govern" i alhora que han demanat al Govern municipal que "prengui en consideració les aportacions plantejades per Junts" si volen el suport als pressupostos 2024.

Foto Rdp Pressupostos 24
Roda de premsa dels regidors de Junts a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / @JuntsXlaSeu

Les 11 propostes de Junts per la Seu són les següents:

1. No apujar l'Impost de Béns i Immobles (IBI) per a l'any 2025. Cal destacar que l'increment d'impostos que es va aprovar a l'octubre i que s'aplicarà al 2024 suposa un ingrès extra per l'Ajuntament de 680.000€, entre escombraries 430.000€, plusvàlues 100.000€ i IBI 140.000€. A banda, l'Ajuntament tindrà un increment significatiu d'ingressos pel creixement de les aportacions de l'Estat als municipis (22'6%) i en el cas de la Seu també es rebrà més pel fet d'haver crescut en població empadronada. Segons Junts per la Seu, aquestes circumstàncies poden portar uns ingressos extra per l'Ajuntament d'uns 640.000€. Junts també ha explicat que el romanent de tresoreria del 2023 serà important, entre d'altres coses, gràcies a l'increment significatiu de l'Impost de Construccions i Obres (ICIO) que enguany haurà recaptat uns 312.000€ més dels que es van pressupostar. Per aquests motius, Junts enten que la congelació d'aquest important impost és viable i, a més, necessari per a les famílies en un context d'encariment del cost de la vida. 

2. Redactar els plecs administratius i licitar les obres de l'edifici cedit en llegat en usdefruit pel Juanito de Cal Pensament, durant el primer semestre del 2024, per aconseguir 10 habitatges de lloger social. Aquest és un projecte constructiu que ja està fet a finals de l'anterior mandat i que es tenia previst invertir-hi 1.200.000€ de l'Ajuntament a través d'un prèstec.

3. Finalitzar, durant el primer semestre del 2024, els tràmits per tal que la Fundació Hàbitat 3 adquireixi 6 pisos al carrer Bisbe Iglesias Navarri per destinar-los a lloguer social i assequible. Aquesta operació suposa la posada en servei de forma ràpida d'habitatge social, en col·laboració amb una entitat el tercer sector, i una inversió de 70.000€ per part de l'Ajuntament, que obtindria els baixos de l'edifici.

4. Encarregar, durant el 1r semestre del 2024, el projecte de construcció d'un camp de futbol 11 de mides reglamentàries i una zona d'esbarjo a la zona de l'antiga pista polivalent de Castellciutat. Aquest acció suposa la dignificació d'un espai degradat de Castellciutat per tal que els veïns en puguin gaudir i alhora, una alternativa viable per a la descongestió de l'actual camp de futbol, tal com demanen els diversos clubs esportius de la ciutat. 

5. Implantar l'Oficina d'Antenció Empresarial de la Seu d'Urgell per tal d'agilitzar els tràmits d'obertura d'establiments comercials i noves activitats empresarials, accés a ajuts de promoció econòmica i altres serveis per acompanyar als comerciants i empresaris en la seva gestió, ubicant-la dins un local del centre històric.

6. Adquirir l'antiga Escola - Taller de la Seu d'Urgell per destinar-la als estudis en formació forestal dels Programes de Formació i Inserció - Pla de Transició al Treball (PFI-PTT), amb l'acondicionament que sigui necessari. Cal donar una resposta definitiva a la necessitat d'ubicació d'aquests programes formatius, que aquest curs han hagut de fer classes fins i tot sota la pluja per no disposar d'un espai propi.

7. Encarregar l'avantprojecte del nou espai escènic - musical de la Seu d'Urgell durant el 2024. 

8. Incrementar un 30% la partida al CAPAU i al Consell Comarcal un per fer front a l'increment de les necessitats socials de la població vulnerable de la Seu. 

9. Incrementar un 50% la partida d'HIULS destinada a fer front a l'increment de les necessitats habitacionals de famílies vulnerables. 

10. Manteniment, com a mínim amb els mateixos imports, de totes les partides per a la promoció econòmica del municipi: subvencions a autònoms, promoció del municipi, rehabilitació de façanes, així com les subvencions al clubs esportius de la ciutat. 

11. No incrementar la partida de despeses en sous de l'equip de Govern