S’han pres 99 mesures en 35 llocs de la comarca i totes estan molt per sota dels nivells de referència

Un estudi conclou que l’Alt Urgell està lliure de contaminació per emissions radioelèctriques

L’Alt Urgell està lliure de contaminació per emissions radioelèctriques produïdes pels sistemes de radiocomunicació i, per tant, no existeix cap tipus de perill per a la salut de la població, segons corrobora l’informe de governança radioelèctrica que acaba de fer públic el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

2016-Alt Urgell-resum governança radioelectrica-20
photo_camera Mesurament de camp electromagnètic a la llar d’infants Els Minairons

Totes les mesures realitzades han donat com a resultat uns nivells molt inferiors als nivells màxims d’exposició a camps electromagnètics als quals pot estar exposat el públic en general.

A l’Alt Urgell, les mesures de control es prenen de dues maneres. D’una banda, de forma contínua per mitjà dels dos equips de monitoratge instal·lats a la Seu d’Urgell i a Organyà. De l’altra, amb l’equip portàtil cedit per la Generalitat i que gestiona el Consell Comarcal. Els darrers mesos de l’any 2015 i els primers de l’any 2016, amb aquest equip es van prendre un total de 99 mesures d’emissions radioelèctriques en 35 punts de la comarca.

Es van prendre mesures a totes les llars d’infants, escoles i instituts de la comarca, als centres de salut, ajuntaments i altres equipaments públics. En tots els casos, les mesures es van prendre tant a l’interior com a l’exterior dels edificis.

En 97 de les 99 mesures preses el nivell de camp electromagnètic va resultar inferior a 1 V/m (volts per metre), mentre que en les 2 mesures restants el nivell estava situat entre 1 i 2 V/m, en tots els casos molt per sota dels 40 V/m en què està situat el nivell màxim permès per la normativa.