CASALS D'ESTIU

Estamariu promou la vida al món rural a través dels oficis en el seu Casal d’Estiu

Impulsat per la Fundació Planes Corts, la segona edició compta amb catorze inscrits i es durà a terme entre el 15 i el 19 de juliol
foto Casal d'Estiu d'Estamariu 2023
photo_camera Casal d'Estiu d'Estamariu de l'any passat / Fundació Planes Corts

Aprofundir coneixements sobre l’entorn i la vida al món rural és un dels objectius del Casal d’Estiu d’Estamariu (Alt Urgell), impulsat per la Fundació Planes Corts i que tindrà lloc del 15 al 19 de juliol. Si bé l’any passat, en la seva primera edició, la proposta girava al voltant de la recuperació de la microtoponímia a través de la descoberta de diferents camins, ara s’ha posat el focus en diversos oficis que conformen una part important de l’activitat econòmica del municipi, el conjunt de la vall del Port Negre i de l’Alt Urgell.

Elements com el bosc, el conreu de la terra, la producció de llet i derivats, els treballs en fusta i l’elaboració de pa a partir de cereals seran l’eix de cadascuna de les jornades. Una de les singularitats del projecte pedagògic d’aquest casal d’estiu es troba en la implicació directa de diversos veïns d’Estamariu que es dediquen a cadascuna d’aquestes activitats. Tots ells transmetran els seus coneixements als catorze joves d’entre 10 i 15 anys, set nois i set noies, que hi prendran part. El dinar i algunes de les activitats de tarda es duran a terme a l’Hotelet d’Estamariu, en un espai específicament habilitat per al Casal.

foto Casal d'Estiu d'Estamariu 2023
Casal d'Estiu d'Estamariu de l'any passat / Fundació Planes Corts

La setmana començarà amb la participació del Quim i l’Esther de la fleca Ca la Xata, un establiment que va obrir portes a Estamariu el gener passat i que està regentat per una família que, després de quatre generacions de forners, va prendre la decisió de traslladar- se des de Terrassa a aquest petit municipi de l’Alt Pirineu. Amb ells aprendran a moldre els grans de cereal per fer farina, preparar-ne una massa i coure panets al forn.

El bosc, la llet, la fusta, els horts i els cereals centraran cadascuna de les jornades, amb la implicació directa de diversos veïns del poble

Dimarts prendrà el relleu la Carme Planes de Cal Fransí, que organitzarà una sortida per diversos horts del voltant del poble, on les persones que els conreen compartiran els seus coneixements de llavors, planter i tècniques sobre la seva cura. Tot plegat, es complementarà amb un taller d’elaboració de conserves i melmelades. Dimecres serà el dia dedicat al bosc, afegint-hi l’art com a element principal. Així, monitors i participants duran a terme una exploració creativa de l’entorn i, amb la col·laboració de la Marta Martínez i la Bruna d’Estamariu, treballaran peces de macramé i cistells de vímet.

La llet i l’elaboració de formatges centraran la jornada de dijous, primer amb la visita que oferirà la Isabel de Cal Torra a la seva explotació de vaques frisones, on també s’hi ha programat un joc de rol al voltant de la producció lletera. Posteriorment, Judit Carreira de Formatges de l’Abadessa de la Seu d’Urgell durà a terme un taller de mató. La setmana acabarà amb un dia dedicat als treballs en fusta, amb la participació del Pep Rafanell de Cal Ventura. Concretament, els joves podran fer caixes niu que portaran després al bosc, on també faran cabanes.

Tot aquest conjunt d’activitats i experiències també es plasmaran en una pel·lícula, ideada i realitzada pels participants del casal d’estiu, i que formarà part de la programació del festival de les arts i la cultura Festimariu, que tindrà lloc el proper mes de setembre.

D’aquesta manera, cada dia es formarà un equip que assumirà la direcció, producció i gravació de les diferents seqüències, les quals seran comentades per un presentador/a. Tot plegat, sota la supervisió del director de cinema Joan Gil, de la productora The Cast i que viu a Estamariu des de fa més de tres anys.

El casal compta amb el monitoratge de Jordi Dalmau de l’empresa Aubèrria i d’Anna Bonet de La Pluja. Cal destacar que 8 dels catorze integrants d’enguany viuen a Estamariu, tot i que també n’hi ha tres que venen de la Seu d’Urgell, dos de la ciutat de Lleida i un de Bescaran. El projecte compta amb el patrocini de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el suport de l’Ajuntament d’Estamariu i la col·laboració de Cooperativa Pirenaica.

El president de la Fundació Planes Corts, Joan Planes Vila, ha destacat que l’objectiu del casal d’estiu és promoure el coneixement de la realitat del món rural, sobretot entre els més joves, perquè “el que no es coneix, no s’estima”.