INFRAESTRUCTURES

Un despreniment de roques talla la carretera d'accés a quatre pobles de les Valls de Valira

L'ajuntament del municipi alturgellenc, pendent de la caiguda d'un bloc de grans dimensions per netejar i reobrir la via
Pla general d'un senyal de carretera tallada al punt on han caigut diverses roques a la calçada, a la carretera local que va des de l'N-145 a diversos nuclis del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell). Imatge del 5 de febrer de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Carretera local tallada per una esllavissada a les Valls de Valira/Albert Lijarcio

Una esllavissada de roques registrada a la via d'accés als pobles d'Ars, Asnurri, Civís i Sant Joan Fumat des de l'N-145 ha obligat a tallar aquesta carretera local des de divendres passat. De moment, la circulació s'ha de fer per una pista forestal que va cap al nucli de Farrera dels Llops, per la qual només s'hi pot passar amb vehicles tot terreny. Des de l'Ajuntament de les Valls de Valira (Alt Urgell), municipi on pertanyen el centenar de veïns afectats, estan pendents de la caiguda d'un bloc de grans dimensions que ha quedat al talús on es van produir els despreniments, al qual hi han aplicat ciment expansiu per a què s'esquerdi en les pròximes hores i així procedir posteriorment a netejar i reobrir la via.

La carretera local està tallada des de divendres passat

L'alcalde de les Valls de Valira, Ricard Mateu, ha explicat que en aquest mateix punt s'hi van registrar diverses esllavissades durant el cap de setmana del 25 i 26 de gener, després del pas del temporal Gloria per la zona. Aquests despreniments, motivats per l'acumulació d'humitat, van obligar a tallar la carretera durant unes hores, però posteriorment es va poder reobrir al trànsit fins aquest divendres, quan han tornat a baixar més roques fins a la calçada.

L'alcalde, Ricard Mateu, afirma que per arribar als quatre nuclis afectats s'ha d'anar per una pista forestal amb vehicle tot terreny

Tot i que la majoria dels blocs perillosos que hi van quedar al talús afectat ja s'han fet caure, Mateu ha dit que encara en queda un de molt gran, al qual s'hi ha aplicat ciment expansiu per intentar que es desfaci. Un cop, en les pròximes hores, baixi aquesta roca de grans dimensions es netejarà el tram de la via afectat i es podrà reobrir. Des del consistori també tenen previst dur a terme una actuació d'urgència en aquest punt, que consistirà en la construcció d'un mur d'escullera i la instal·lació d'unes malles protectores i per la qual han demanat un ajut a la Diputació de Lleida.

L'alcalde de les Valls de Valira ha explicat que, de moment, per arribar als quatre nuclis afectats pel despreniment s'ha d'anar per una pista forestal per la qual només hi poden passar vehicles tot terreny. Aquesta via, a més, està enfangada en diversos punts degut a l'acumulació de neu que s'hi va registrar durant el temporal Gloria. En aquest sentit, Mateu ha detallat que es tracta del camí per on hi transcorre la instal·lació elèctrica, que també s'hi va veure afectada per la caiguda d'arbres al seu damunt, fet que va deixar la zona sense llum durant tres dies.