La CUP activa el debat social al Pirineu

La CUP la Seu ha organitzat per aquest dissabte el sisè i últim acte del cercle de xerrades i debats que ha organitzat en el marc de la construcció d'una candidatura d'unitat popular a la Seu per a les eleccions municipals del maig. Aquest cop el tema de debat és l'economia i el territori.

economia i territori
photo_camera El cartell de la jornada.
JORNADA DE DEBAT ECONOMIA I TERRITORI
Dissabte 21 de Març - Sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Jocs Olímpics d’Hivern, aeroports, grans operacions especulatives, suplantació de l’economia local i de proximitat per les multinacionals, privatització dels serveis i infraestructures públiques, creació d’òrgans de decisió política a nivell de Pirineu no democràtics i fets a mida de les grans empreses mentre la vegueria es guarda al calaix...

Aquesta és la recepta econòmica no escrita per a què alguns recuperin beneficis en la lògica capitalista transversal als partits polítics existents al Pirineu avui en dia. Lògica que posa l’economia, el territori, els drets de les persones i les seves necessitats per sota dels interessos del sistema capitalista que tan sols busca augmentar beneficis, per sobre del què sigui, per sobre de qui sigui. El futur que ens preparen al Pirineu és esdevenir un parc temàtic, una zona d’esbarjo per a la gran metròpoli. I les conseqüents feines precàries, transport públic prohibitiu i ineficaç, serveis públics situats a gran distància que dificulten l’accés a la salut i exclouen bona part de la població de l’accés a l’educació superior.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular creiem que és necessari començar a construir una alternativa que permeti superar l’actual sistema socioeconòmic i avançar cap a un model on l’economia estigui al servei de la població i de cobrir les seves necessitats, una economia que tingui per tant un control democràtic i transparent. Per a començar a debatre aquesta alternativa popular organitzem una jornada el proper dissabte 21 de Febrer a la Seu que tindrà lloc a la Sala d’Actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i que tindrà dos parts.

La primera part començarà a les 17h i serà una conferència de Josep Manel Busqueta, pastisser de Bellpuig, economista del Seminari d’Economia Crítica TAIFA i durant uns mesos va assessorar el govern veneçolà en el seu procés de transformació econòmica. En Josep Manel farà una conferència sobre com començar a construir alternatives al capitalisme a nivell local i arrelat al territori, quines característiques ha de tenir aquest nou model i algunes claus per a començar a avançar.

La segona part, desprès d’un breu descans començarà a les 18.30h i serà una taula rodona i debat obert amb diferents projectes i experiències de l’Alt Urgell i el Pirineu per veure què s’està fent en els diversos camps, quines perspectives hi ha actualment i quines vies i propostes podem fer per a avançar cap a una economia social, justa, comunitària, integrada al territori i respectuosa amb el medi ambient. Participaran a la taula rodona:

* Vanessa Freixa de l’Escola de Pastors de Catalunya del Pallars Sobirà.

* Saül Garreta del projecte Reviure Solanell

* Arnau Quingles de la Formatgeria l’Oliva de Oliana

* Assumpta Codinachs de la Vall Fosca Activa i de Brunec, carn de vedella ecològica a Pobellà.

* Xavier Duran de PINERGIA, cooperativa energètica i ambiental en l'àmbit rural de Travesseres.

Desprès d’una breu exposició sobre els seus projectes i visió sobre el tema, s’obrirà un debat sobre com definir el nou model econòmic del Pirineu.

Des de la CUP la Seu sabem que la nova alternativa de model socio-econòmic per al Pirineu no la farem d’un dia per l’altre però cal començar a treballar-hi des de ja i començar-hi a avançar des de tots els fronts i projectes que sigui possible. Volem animar a tothom a assistir a la Jornada de Debat d’Economia i Territori i a participar del debat per a començar a posar les bases del nou model des d’ara mateix i iniciar des de ja aquesta transformació que ens permeti superar el capitalisme, condició necessària per a guanyar un futur digne.