FESTES MAJORS

La Coordinadora de Casetes de la Seu d'Urgell denuncia manca de diàleg per part de l'Ajuntament

Les colles, a través d'un comunicat, han mostrat la seva disconformitat amb la decisió 'unilateral' de reduir el nombre de casetes, adoptada per part de l'ajuntament urgellenc.
Espai Casetes
photo_camera Una edició anterior de l'Espai Casetes de la Festa Major de la Seu d'Urgell

La Coordinadora Casetes de la Festa Major de la Seu d'Urgell ha fet públic un comunicat on critica durament l'actuació de l'Ajuntament en relació als canvis a l'Espai Casetes previstos per a la festa d'enguany. L'Ajuntament havia proposat la reducció d'una vintena de casetes, passant de les 79 que hi havia actualment, fins a les 60. Per tal d'aconseguir-ho va organitzar un sorteig que ha causat força polèmica entre el jovent de la ciutat.

Els representants de les colles han mostrat la "seva disconformitat amb la decisió presa per part de l'ajuntament urgellenc" i han denunciat "manca de diàleg i una actitud dèspota per part del govern municipal a l’hora de prendre decisions de forma unilateral". Per altra banda, demanen "revocar el concurs i retornar de forma cautelar al model de Festa Major 2019, a l’espera d’un debat enfocat a millorar tot allò que sigui necessari pel nostre espai". Arran de la polèmica, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha convoca una reunió d'urgència amb les colles, que tindrà lloc demà mateix, per arribar a un acord.

image0
Espai Casetes de la Festa Major de la Seu d'Urgell

Aquest és el comunicat íntegre fet públic pels representants de les colles de l’Espai Casetes:

COMUNICAT DELS REPRESENTANTS DE LES COLLES

"El proppassat 14 d’octubre del 2021 en el marc d’una entrevista a Ràdio Seu, l’alcalde Viaplana va expressar la voluntat de posar fi a l’Espai Casetes. Davant d’aquestes manifestacions la Coordinadora de Casetes va treure un comunicat desmarcant-se d’aquesta decisió; la resposta per part de l’ens municipal va ser demanar una reunió amb aquest col·lectiu. En tot moment la voluntat de la Coordinadora de Casetes, que aquest any compleix 10 anys d’història, és i ha estat trobar solucions consensuades que donin continuïtat a aquesta tradició.

Volem recordar que l’Espai Casetes té més de 20 anys d’història i representa un punt de trobada intergeneracional, així com un espai on ens unim i retrobem amb tots aquells que per circumstàncies territorials han de viure fora de la Seu. L’Espai Casetes és una tradició que dóna vida la festa i ens la fa més nostra. És un espai transversal que no entén de classes, d’edats ni d’ideologies; una tradició que ens uneix i ens apropa durant 4 nits a l’any. En definitiva, un patrimoni de poble que desitgem preservar i promoure.

En data 14 de juliol, l’ajuntament va citar a la Coordinadora de Casetes per a presentar una proposta consistent en reduir l’aforament de caravanes al·ludint, per una banda, a una dificultat per part de les noves colles d’accedir a una plaça i per l’altra, motius de seguretat. En aquesta reunió no va ser possible realitzar cap mena de debat ni esmena a la proposta efectuada, tampoc es va donar un marge de temps per tal de traslladar-la al conjunt de colles i consensuar-la. Finalment, aquesta reducció es va voler vehicular mitjançant un sorteig on només 60 caravanes de les 79 existents, podrien accedir a una plaça. Tot manifestant que la Coordinadora Casetes ho legitimava i acceptava, fet que volem negar.

En tot moment, s’ha fet explícit la voluntat de l’ajuntament de posar fi a la tradició i és per això que no podem acceptar cap decisió unilateral enfocada a llastrar el nostre espai.

Les colles estem disconformes amb la decisió presa per part de l'ajuntament, però aquest fet no ens ha fet decaure les ganes ni la motivació d'organitzar-nos i buscar alternatives i solucions de cara aquest any i les pròximes festes majors.

Volem remarcar que els sotasignats en cap cas estem en contra d’incrementar tot allò que pugui oferir més seguretat. La intenció en tot moment és la de treballar en pro que any rere any l’espai casetes sigui un espai més segur i que pugui oferir una festa amb garanties que tothom pugui gaudir. El que sí que no acceptarem sota cap pretext són mesures que adduint una preocupació per la seguretat, vagin destinades a llastrar, excloure i posar fi al nostre espai.

Denunciem per tant, una manca de diàleg i una actitud dèspota per part de l’ajuntament a l’hora de prendre decisions de forma unilateral i en contra de la voluntat popular. A més, els terminis imposats per la institució no ens han donat marge a preparar una resposta per a poder trobar solucions consensuades.

Es per això que sol·licitem:

- Una reunió urgent amb els representants públics que pugui vehicular un debat real i efectiu.

- Que es revoqui el concurs i retornar de forma cautelar al model de Festa Major 2019 a l’espera d’aquest debat enfocat a millorar tot allò que sigui necessari pel nostre espai.

Les colles estem disconformes amb la decisió presa per part de l'ajuntament, però aquest fet no ens ha fet decaure les ganes ni la motivació d'organitzar-nos i buscar alternatives i solucions de cara aquest any i les pròximes festes majors.

L’espai casetes és de tots i totes, i aquest any hi serem tots i totes i ho farem juntes.

La Seu d’Urgell, 7 d’Agost de 2022

Representants de les colles de l’Espai Casetes"