INFRAESTRUCTURES

La construcció de la passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell començarà el mes que ve

L'obra té un cost de 173.030 euros, s’allargarà un màxim de quatre mesos i millorarà la seguretat per als vianants en un punt negre de l'N-260 al seu pas per la ciutat
Passarel·la riu Valira 3
photo_camera Punt on es construirà la passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell / FS

Aquest mes de setembre començaran les obres de construcció de la passarel·la per a vianants sobre el riu Valira, a l’entrada oest de la Seu d’Urgell. L’estructura, que serà de fusta i tindrà una longitud de 23 metres, transcorrerà en paral·lel a l'N-260 (Eix Pirinenc). L'obra forma part del projecte Camina Pirineus impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i l'ens comarcal va acordar, ara fa un any, tramitar-ne la licitació amb el vist-i-plau de l'Ajuntament urgellenc. Les obres s'han adjudicat a l'empresa Infraestructures de Muntanya S. L., per un import de 173.030 euros i s’allargaran un màxim de quatre mesos.

Finançament

La construcció de la passarel·la per a vianants sobre el riu Valira es finançarà amb la contribució econòmica de diverses administracions: Fons europeus FEDER amb un 50% (59.712,64 euros); Diputació de Lleida amb un 25% (29.856,42 euros); ajuntaments de l'Alt Urgell, segons conveni FEDER ( 54.935,81 euros); i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ( 28.782 euros).

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha manifestat que la passarel·la “és una obra molt important tant per la Seu com per Castellciutat, de cara a connectar amb seguretat els dos nuclis”, tenint en compte que actualment s’ha de creuar dos passos de vianants en plena N-260 per poder seguir el camí en qualsevol de les dues direccions. L'alcalde de la ciutat també ha remarcat que "l'obra suposa un pas més en la configuració del cinyell verd, un passeig privilegiat a l’entorn de la ciutat”

Passarel·la riu Valira 2
fLa passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell transcorrerà en paral·lel a l'N-260 / FS

Actualment per passar el pont sobre el riu Valira a peu des de la vorera esquerra de la via (al costat sud) cal creuar dos passos de vianants, que són a cada extrem del pont. A més a més, es dóna la circumstància que en aquest punt molts conductors no respecte el límit de velocitat, tant els que vénen de la rotonda d'accés al polígon Lleteries com els que baixen des de la rotonda d'Andorra. Això ha provocat que s'hagin produït hagi atropellaments de vianants. 

Camina Pirineus

Camina Pirineus té per objectiu principal la recuperació de camins tradicionals per al desenvolupament d’activitats ecoturístiques a la comarca de l’Alt Urgell. Es tracta d’aprofitar unes infraestructures existents, com els antics camins rals, que un cop perduda la funció principal per la qual van ser pensats i construïts, poden satisfer noves demandes socials vinculades al turisme, la salut o l’activitat esportiva.

Passarel·la riu Valira 1
La passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell transcorrerà en paral·lel a l'N-260 / FS

Es tracta d’una iniciativa avalada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i liderada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida i el Govern de la Generalitat.També hi col·laboren els 19 ajuntaments de la comarca, les 11 entitats municipals descentralitzades (EMD) i 15 associacions i entitats, a més de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i els Parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró.