PRESÈNCIA OS BRU AL PIRINEU

Els Agents Rurals confirmen la presència d'un os bru al terme municipal de Montferrer i Castellbò

És el primer indici que es troba a l'Alt Urgell del pas d'un exemplar d'aquest plantígrad des de fa anys, ja que l'anterior és del 2007, i va ser a Os de Civís.
Os bru mascle
photo_camera Imatge d'arxiu d'un os bru al Pirineu / / govern.cat

Els Agents Rurals han confirmat a VIURE ALS PIRINEUS la presència d'un os bru al terme municipal de Montferrer i Castellbò, a la comarca de l'Alt Urgell. Es dona la circumstància que el Cos d'Agents Rurals va localitzar, a finals de 2023, una petita quantitat de pèl que ara s'ha confirmat que és d'os bru. A causa de la petita quantitat, no s'ha pogut determinar quin individu en concret és.

Primer cas a l'Alt Urgell des de 2007

Aquest és el primer indici que es troba a l'Alt Urgell del pas d'un exemplar d'aquest plantígrad des de fa anys, ja que l'anterior indici és del 2007, i va ser en el terme d'Os de Civís, al municipi de Valls de Valira. Aquest indici d'ara, és una dada puntual que ha estat trobada en el terme municipal de Montferrer i Castellbó, dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Probablement, segons els Agents Rurals, es tracti d'un moviment d'algun dels exemplars coneguts i identificats a la comarca veïna del Pallars Sobirà.

Durant el 2024 el Cos d'Agents Rurals farà seguiment de la zona per comprovar si es tracta d'un indici de moviment puntual o recurrent.

Durant el 2024 el Cos d'Agents Rurals farà seguiment de la zona per comprovar si es tracta d'un indici de moviment puntual o recurrent. Gràcies al seguiment intensiu i acurat que es realitza pels diferents equips, es coneix molt bé la demografia de la població pirinenca d’ossos i la seva evolució. Els paranys de pèls, els sistemes automàtics de fotografia i vídeo, i la posterior anàlisi de les mostres, permet identificar la major part dels ossos que habiten als Pirineus.

Una població de 76 exemplars d’os al Pirineu

Durant l’any 2022, el Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP) va comptabilitzar una població de 76 exemplars d’os al Pirineu. El GSTOP està format per representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals, el Conselh Generau d’Aran i els governs d’Andorra i França, l’Aragó i Navarra.

Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any i es revisa anualment. Així mateix, gràcies a les dades obtingudes l’any 2022, es constata que el nombre d’ossos d’anys anteriors van créixer: l’any 2020 va passar de 68 a 69 i l’any 2021 de 70 a 74 exemplars.

Os 2
Imatge d'arxiu d'un os bru al Pirineu / / govern.cat

Pel que fa al sexe de la població identificada i comptabilitzada l’any 2022, hi ha 39 femelles i 35 mascles (més dos exemplars de sexe no identificat). Dels 76 exemplars, 39 (51,5%) són adults, 24 (31,5%) són subadults i 13 (17%) són cadells de l’any. Dels 13 cadells, hi ha 6 femelles, 5 mascles i 2 de sexe no identificat.

L’àrea geogràfica de presència de l’os bru al Pirineu comprèn una superfície de 5.700 km2 (800 menys que l’any 2021 i 2.500 menys que l’any 2020). Aquesta reducció és perquè no hi ha exemplars d’ossos amb seguiment satel·lital.

Una important xifra de reproduccions i naixements

Pel que fa al nombre de naixements, s’han registrat en total 13 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la tercera xifra més alta registrada després de 2020 i 2021 (amb 9 reproduccions). Les femelles que s’han reproduït són:

  1. Bambou (amb 2 cadells): val d’Aran
  2. Aran (2): val d’Aran
  3. Boavi (1): alt Pallars Sobirà
  4. Plume (1): alt Pallars Sobirà i França
  5. Callisto (1): França
  6. Gaia (2): França
  7. Reglisse (2): França
  8. New18-11 (2): França

La darrera femella és el primer cop que es reprodueix. Així mateix, sis mascles diferents han tingut cadells, cosa que representa que comença a produir-se un important intercanvi d’informació genètica entre els individus reproductors de la població.

Os 1
Imatge d'arxiu d'un os bru al Pirineu / / govern.cat

Seguiment a Catalunya i l’Aran

Pel que fa al seguiment de l’espècie a Catalunya i a la val d’Aran, durant l’any 2022 s’han recollit 1.146 indicis d’os que corresponen a 770 contactes diferents. Les dades més importants són les mostres de pèls (440), el fotoparament (413) i els excrements recollits (170). També hi ha hagut 37 observacions. En tot el Pirineu, a tots dos vessants, s’han detectat un total 2.584 indicis o rastres.

A més, s’han analitzat als laboratoris de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i al laboratori francès Antagène més de 760 mostres per a la identificació genètica.

A Catalunya, s’han detectat 38 exemplars d’os bru a la val d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Encara es té constància de les femelles Caramellita i Bambou, nascudes els anys 2002 i 2007, respectivament, i d’altres femelles més joves. A més, es confirma la presència de tres mascles a l’Alta Ribagorça: Sardo, New20-03 i New20-02.

Així, el recompte final de la part catalana i aranesa és de 21 adults, 11 subadults i 6 cadells de l’any, amb 20 mascles, 17 femelles i 1 cadell de sexe que encara no s’ha pogut determinat.

La GSTOP va acordar fer un canvi de nomenclatura dels ossos, ja que actualment hi ha molts animals que tenen dos codis de laboratori i això es presta a confusió. A partir d’ara, tots els exemplars que formen part o han format part de la població pirinenca actual des de l’any 1996 tenen un codi format per una lletra (M, F o D, mascle, femella o desconegut) i un número de tres xifres, segons la seva edat i antiguitat. Per exemple, la femella Ziva, la primera ossa alliberada l’any 1996, és F001 i un cadell mascle nascut l’any 2020 és M138.