La Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell repartirà més 3.000 racions escudella en el dia del seu Patró

 
Sant Antoni de la Seu d'Urgell
photo_camera Sant Antoni de la Seu d'Urgell

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell celebrarà aquest dissabte, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà demà divendres, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Òscar Canillo Mentruit. Serà, el ‘banderer sortint’, Albert Soldevila Travé, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Antoni Riu Tarrés. Tot seguit, al Cafè Orient de La Seu es repartirà la tradicional coca amb vi.

Festivitat de Sant Antoni

Aquest dissabte, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de La Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

“La calderada: cita de ciutat, cita de poble”

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, recorda que el passat mes d'octubre la ciutat va organitzar la tercera Trobada de Ranxos de Catalunya, “acollint ranxos, calderes i escudelles d'arreu el país”. Batalla remarca al respecte que “va ser un moment especial on la ciutat va exercir de gran amfitrió”.

L'alcalde afegeix que la commemoració de Sant Antoni “és i serà possible gràcies a l'empenta de tots els homes i dones que des de la Confraria de Sant Antoni mantenen i potencien la popular celebració de Sant Antoni, els tres tombs o l'escudella”.

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui dur a terme i “encoratjar als urgellencs i a la gent dels pobles veïns que vinguin a degustar la típica calderada”.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats i culleres per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.