MUNICIPIS

Compromís X La Seu i la CUP acorden els comptes municipals de 2024, que ascendeixen a 28 MEUR

La gestió pública de la residència i una partida de 500.000 euros per a habitatge públic, prioritats dels pressupostos
Pressupost la Seu CXLS CUP 1
photo_camera Compromís X La Seu i la CUP acorden els comptes municipals de 2024 / Albert Lijarcio

Compromís X La Seu, que governa en minoria a la capital alturgellenca, ha acordat els pressupostos municipals de 2024 amb els dos regidors de la CUP, els quals s'han d'aprovar en el ple del 28 de desembre. Els comptes ascendeixen a gairebé 28 milions d'euros, dels quals 13 formen part del capítol d'inversions. El pacte entre totes dues formacions contempla treballar per a què la futura residència per a la gent gran sigui de gestió pública, ja sigui per part de la Generalitat o municipal. També es vol aconseguir que el futur hospital comarcal s'incorpori a l'Institut Català de la Salut o, si més no, que el gestioni una empresa pública del Pirineu. Finalment, s'ha acordat destinar una partida de 500.000 euros per a habitatge públic.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, ha destacat que l'acord de pressupostos suposa "una nova manera de fer, una nova etapa a l'ajuntament i a la ciutat" i ha assegurat que s'ha apostat per tirar endavant "polítiques marcades a nivell social". També ha volgut agrair la predisposició al diàleg de tots els grups municipals del consistori i ha detallat que hi haurà una comissió de seguiment per comprovar com evoluciona l'execució dels comptes.

Per la seva banda, Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, ha dit que han treballat per "fer tendir cap a l'esquerra" els pressupostos i ha explicat que els preocupava que la residència acabés sent de gestió privada. Pel que fa al futur hospital, creuen que la gestió no hauria d'anar a càrrec de l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, pel pes que aquesta té en la gestió de diversos centres de Lleida.

Pel que fa a la partida per a habitatge, totes dues formacions han destacat que es "dotarà com mai per tenir un parc públic", segons ha dit l'alcalde. En aquest sentit, Lavaquiol ha afegit que un d'aquests pisos estarà reservat a dones víctimes de violència de gènere. Barrera també ha indicat que han hagut d'aplicar un criteri de "contenció de la despesa" en els pressupostos, situació, ha detallat, que no els permet fer tots els projectes que els haguessin agradat.

Pressupost la Seu CXLS CUP 2
Compromís X La Seu i la CUP acorden els comptes municipals de 2024 / Albert Lijarcio

En el capítol d'inversions, la més important serà la del futur edifici que acollirà els estudis d'INEFC-Pirineus. Així, dels 10 milions pressupostats, 8 els aporta la Generalitat i la Diputació de Lleida a parts iguals i la resta anirà a càrrec de fons propis de l'ajuntament. També hi destaca, entre d'altres, una partida de mig milió d'euros per a la futura residència de la gent gran, 350.000 euros per reforçar la neteja de la ciutat amb l'ampliació del personal i l'adquisició d'una nova màquina, 170.000 euros per millorar els porxos del carrer Major i uns altres 100.000 per a l'avantprojecte del nou espai escènic i musical.

Junts lamenta que s'hagin trencat les negociacions

D'altra banda, des del grup municipal de Junts per la Seu han lamentat que l'equip de govern hagi trencat les negociacions del pressupost. A través d'un comunicat, han assegurat que es "desaprofita una bona oportunitat per un pacte transversal i àmpliament representatiu” que aplegués, com a mínim, 12 regidors de 17. "Un pressupost avalat pel govern i, com a mínim, pel primer partit de l'oposició hauria estat una bona notícia per a la ciutat", han defensat des de la formació.

Algunes de les propostes del partit passaven per no apujar l'IBI a la modificació d'ordenances fiscals de cara al 2025, licitar durant el primer semestre de l'any que ve les obres de l'edifici de Cal Pensament per adequar deu habitatges per a lloguer social, a més de finalitzar els tràmits per tal que la Fundació Hàbitat 3 adquireixi i rehabiliti sis pisos, encarregar l'avantprojecte del nou equipament escènico-musical durant el 2024, incrementar la partida d'urgències socials un 30%, entre d'altres.