28.05.2022 |
Viure als Pirineus

INSTITUCIONS

Compromís vota en contra del pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Compromís alerta que la solució al despoblament no la tenen els que porten 33 anys al poder i "ens han portat on som"

CARLOTA-VALLS
Carlota Valls, portaveu de Compromís X Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell/Albert Lijarcio
Compromís vota en contra del pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Urgell

El pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Urgell va ser presentat en el Ple del passat dijous i va tenir els vots en contra del grup de Compromís. Ha través d'un comunicat, la consellera comarcal i portaveu del grup socialista, Carlota Valls, ha explicat que lamenta que el pressupost no fos presentat i defensat pel mateix president de l'ens comarcal, sinó per un tècnic. Valls ha assegurat que "es tracti d’un pressupost que no dona cap resposta contundent contra la despoblació i la manca de serveis i oportunitats que pateix el territori".

Compromís assegura que el pressupost no dona cap resposta contundent contra la despoblació i la manca de serveis i oportunitats que pateix el territori

La portaveu de Compromís per la Seu, va començar la seva intervenció felicitant al gerent per la seva exposició, però va ressaltar que el ple en el que es presenta el pressupost és el més important de l’any perquè l’equip de govern presenta les seves actuacions polítiques  al capdavant de la institució per l’any 2020 i que, per tant, crida molt l’atenció que no hagi estat el president del Consell, el Miquel Sala, o en defecte, algun altre membre de l’equip de govern, els qui el defensin.

Carlota Valls: "El pressupost està ple d’actuacions, però moltes són calcades a altres pressupostos d’altres consells comarcals"

Va continuar recordant que per saber si un pressupost és bo o dolent cal recordar les funcions que la llei atorga als consells comarcals, que són principalment dos: ser una eina al servei de l’equilibri territorial i vetllar pels interessos de la comarca, amb una gestió basada en els principis d’ètica, participació i transparència.

CCAU edifici

Necessitats del territori

Carlota Valls va exposar quines són les necessitats que pateix el territori i que "aquest pressupost no aporta cap resposta contundent al respecte": major suport tècnic als ajuntaments (especialment als més petits), millora de les infraestructures (camins, carreteres, regadius, telecomunicacions, cobertura mòbil) i serveis públics bàsics (sanitat, escola rural, transport i menjador escolar, serveis socials).

"Quantitat no és qualitat", va afirmar la portaveu socialista, i va destacar que "el pressupost està ple d’actuacions però moltes són calcades a altres pressupostos d’altres consells comarcals", heterogeneïtat que ve donada pel fet que la majoria de projectes venen de la Generalitat i no de la pròpia comarca. Segons Valls "calen polítics capaços de fer propostes creatives, engrescadores i realistes, propostes pròpies, que puguin ser presentades a les administracions superiors per a que puguin rebre el finançament necessari, així com reclamar i exigir la recuperació de les inversions perdudes amb les retallades".

Segons Valls calen polítics capaços de fer propostes creatives, engrescadores i realistes, propostes pròpies, que puguin ser presentades a les administracions superiors per a que puguin rebre el finançament necessari.

Crítiques a l'estructura organitzativa

Valls va destacar l’estructura organitzativa tan complexa que presenta el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, amb una presència molt notable d’ens més o menys dependents, com són els diferents consorcis i societats. Segons Valls "es van crear buscant beneficis de tipus fiscal i econòmic, però la seva existència i, sobre tot, les línies difoses que els conformen dificulten en gran mesura la gestió, la comprensió i la transparència".

En el mateix comunicat, Carlota Valls afirma "que ens calen polítics que sàpiguen trobar la manera d’impulsar els sectors econòmics estratègics del nostre territori: el turisme, el sector agroalimentari, els serveis públics, la indústria; polítics que apostin per projectes transfronterers  amb França i Andorra per la defensa de la zona Pirineus i no pas polítics de "copiar y pegar". Per acabar dient: “33 anys del mateix color polític al capdavant del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i així ens va."

Compromís vota en contra del pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Comentarios