Commemoració història del Col·legi de les Monges de la Seu d’Urgell

El proper diumenge 13 de novembre tindrà lloc la primera activitat commemorativa de l’activitat docent que al llarg de 300 anys ha portat a terme el Col·legi de la Companyia de Maria de Lestonnac també conegut més popularment com Les Monges de la Seu d’Urgell.

ROSA Iscla_Monges
photo_camera Una imatge històrica del col·legi. Arxiu: Rosa Iscla.

L’acte, que es realitzarà en diferents ubicacions de la ciutat, es dividirà en tres parts: a les 9 del matí, es durà a terme l’acte de benvinguda als assistents  a la capella de la Immaculada que comptarà, a més a més de les autoritats, amb la presència de la mare Diloy i que clourà amb una visita a les instal·lacions actuals corresponents a l’antic edifici de les Monges; acte seguit, de les 11.30 a les 14 hores,  a la sala Sant Domènec, es procedirà a la projecció d’un documental sobre la història de la d’aquesta institució explicada a través del record de diferents testimonis, seguida d’una taula rodona integrada també per protagonistes directes i estudiosos de l’activitat del col·legi de les Monges; finalment, a partir de les 14.30 hores, es realitzarà un dinar comunitari al complex de la Murga obert a la participació de tothom.

A excepció del dinar, la resta d’actes són gratuïts i no excloents. Els interessats en assistir al dinar han de formalitzar la seva inscripció i adquisició de tiquets a través de l’Oficina de Turisme de la Seu d’Urgell, ubicada a l’Espai Ermengol, de forma presencial o bé a través d’ingrés bancari; en aquesta segona modalitat, cal ingressar l’import del dinar amb el concepte “Dinar Monges” al número de compte ES08008101961300 i enviar el rebut de pagament per correu electrònic indicant el nombre d’assistents a l’adreça de l’oficina de turisme de la Seu d’Urgell [email protected]. El preu del dinar és de 15 euros per persona, una part del qual serà destinat a contribuir amb les despeses de les diferents activitats culturals. La data límit de compra de tiquets és el 9 de novembre. 

El conjunt d’actes de commemoració de l’activitat del col·legi de les Monges formen part d’un projecte de recuperació de la seva memòria que parteix d’una iniciativa privada d’antics alumnes, professors i personal no docent vinculat amb aquesta institució i que compta amb el suport de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Les activitats programades pel proper diumenge 13 de novembre constitueixen la primera part d’un seguit d’esdeveniments culturals que es desenvoluparan fins al mes de maig i que contemplen la realització de diferents taules rodones sobre aspectes concrets de l’activitat i la vida quotidiana del col·legi per finalitzar amb una exposició que recorrerà la seva història a través de fotografies, documents i objectes diversos.