PATRIMONI CULTURAL

Coll de Nargó celebra que els raiers ja són Patrimoni de la Humanitat i ofereix un monument a l’antic ofici

Els actes s'han celebrat a tocar de l'església romànica de Sant Climent, al costat d'un rai i del monument als antics raiers.
Coll de Nargó celebració declaració UNESCO 1
photo_camera Coll de Nargó ha celebrat que els raiers són Patrimoni de la Humanitat / RÀDIO SEU

Coll de Nargó ha celebrat aquest diumenge el reconeixement dels raiers com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat atorgat, aquest dijous, per la UNESCO. L'Ajuntament de Coll de Nargó i l'Associació de Raiers de Nargó han organitzat, aquest migdia, l'acte oficial per complimentar el reconeixement mundial. 

La celebració, que s'ha dut a terme a tocar de l'església romànica de Sant Climent, ha consistit en la instal·lació d'un tram de rai i el descobriment d'un medalló, obra de l'escultor Philippe Lavaill, dedicat al Ton de cal Sagal, un dels últims raiers que practicaven l'ofici, i, a tots els nargorins que es van dedicar al transport fluvial. L'obra escultòrica porta la inscripció "Entre bosc i lo riu hi passava la vida".

IMG-20221204-WA0006 (1)
Medalló obra de l'escultor Philippe Lavaill 

L'acte ha comptat amb l'assistència d'un gran nombre de veïnes i veïnes de Coll de Nargó i de tota la comarca, així com la participació d'autoritats pirinenques i representants de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, com el president d'Honor dels Raiers de la Pobla, Àngel Portet, que ha dirigit unes vibrants paraules als assistents. L'alcalde de Coll de Nargó i president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, i el president dels Raiers de Nargó, Àlex Ferré, han presidit la celebració, acompanyats del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, i el director territorial de Cultura, Albert Turull. No hi ha faltat l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, així com altres representants polítics.

IMG-20221204-WA0005
Raiers nargorins i poblatans s'han trobat aquest diumenge a Coll de Nargó

Martí Riera s'ha mostrat feliç perquè el reconeixement dels raiers com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat "és una gran contribució a l'esforç i al treball continuat per mantenir la memòria d'aquest antic ofici que va ser tan important a la ribera del Segre i també de la Noguera Pallaresa". Martí ha explicat que a Nargó "existeix documentació que acredita que hi havia hagut més 100 persones treballant en el món del rai, ja fossin picadors al bosc, arrossegadors o raiers, la qual cosa demostra la importància que tenia aquest ofici per a l'economia local."

L'alcalde de Coll de Nargó ha volgut agrair la feina col·lectiva que s'ha fet al llarg d'aquests anys fins a aconseguir el reconeixement de la UNESCO, i ha parlat especialment d'Àngel Portet, president d'Honor dels Raiers de la Pobla de Segur, "que ha dut a terme una feina ingent per teixir contactes i establir complicitats a nivell internacional".

El president dels Raiers de Nargó, Àlex Ferré, ha remarcat que "aquest reconeixement ha estat possible gràcies a moltes persones que han lluitat incansablement per poder mantenir viva aquesta bonica tradició any rere any". Ferré també ha manifestat que "el reconeixement mundial ens pot ajudar a afermar i garantir la continuïtat de la festa i animar a més nargorins a participar-hi i fer-se-la seva".