28.01.2022 |
Viure als Pirineus

PARLEM D'HISTÒRIA

Carles Gascón ens apropa a la figura del Bisbe Just d'Urgell

El proper dimecres dia 23 a les vuit del vespre, l'historiador Carles Gascón ens parlarà de la figura del bisbe Just d'Urgell i el seu paper en els orígens d'aquest bisbat pirinenc al segle VI. La conferència serà a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell, dins del cicle 'Parlem d'Història'

Bisbe Just d'Urgell
El bisbe Just d'Urgell, segons un autor anònim del segle XVIII
Carles Gascón ens apropa a la figura del Bisbe Just d'Urgell

L'historiador i tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascon, ens aproparà, aquest dimecres 23 de maig, a la figura del bisbe Just d'Urgell i el seu paper en els orígens del bisbat pirinenc. La xerrada s'inclou en el cicle 'Parlem d'Història' que organitza l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell.

El Bisbe Just és el primer bisbe d'Urgell històricament conegut, germà dels bisbes Justinià de València, Nebridi d'Ègara (Terrassa) i Elpidi d'Osca. Assistí al concili segon de Toledo (531) i al de Lleida (546). És l'autor d'un comentari al Càntic dels Càntics, de sengles epístoles adreçades al metropolità de Tarragona, Sergi, i al diaca Just, relacionades amb l'obra anterior, i d'un sermó en honor del màrtir sant Vicenç. Venerat com a sant des d'antic a la Seu d'Urgell, on tenia al segle XI un altar dedicat a la catedral.

Carles Gascón ens apropa a la figura del Bisbe Just d'Urgell
Comentarios