03.10.2022 |
Viure als Pirineus

HISTÒRIA LOCAL

Canturri, Martret i Rosique: tres republicans urgellencs exiliats a Mèxic

Aquest divendres, l’historiador Pau Vinyes pronunciarà una conferència sobre l'exili dels tres urgellencs republicans

dig
Enric Canturri, Blai Martret i Bartomeu Rosique
Canturri, Martret i Rosique: tres republicans urgellencs exiliats a Mèxic

Enric Canturri, Blai Martret i Bartomeu Rosique van ser tres urgellencs militants d'Esquerra Republicana de Catalunya durant la Segona República espanyola. Canturri va ser l'encarregat de proclamar la República a la Seu d'Urgell el 1931, de la qual en va ser president fins al 1933. Per la seva banda, Martret, casat amb una de les germanes de Canturri, en va ser vicepresident de 1933 a 1935. Finalment, Rosique també va estar relacionat amb Canturri. Junts van organitzar una proclama insurreccional fallida el 1930 i van ser escollits per participar com a delegats del partit en el primer Consell Nacional d'ERC el 1932. 

Canturri (L'Abans)

(Foto: L'alcalde Enric Canturri assegut al mig, envoltat de polítics i simpatitzants d’esquerrres en un acte a la Seu d’Urgell, entre 1931 i 1932/Fons L'Abans)

En acabar la Guerra Civil, Canturri, Martret i Rosique van haver d'exiliar-se a Mèxic. Rosique va marxar el 1939 amb la seva família, i els seus dos companys van partir junts cap al país llatinoamericà l'any 1942.

Conferència de Pau Vinyes

Aquest divendres, 8 de novembre, l'historiador Pau Vinyes pronunciarà una conferència sobre els tres republicans urgellencs exiliats. L'acte s’emmarca dins la commemoració del desè aniversari de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU) i tindrà lloc a les 20 h al local de la Germandat de Sant Sebastià de la capital de l'Alt Urgell. La conferència comptarà amb la participació de Carlos Anaya Rosique, nét de Bartomeu, que viu a Mèxic. La xerrada també inclou un recorregut previ per la Seu - organitzada amb la col·laboració amb la Fundació Josep Irla - sobretot pels espais vitals dels tres protagonistes, que anirà a càrrec de l’historiador Climent Miró.

Cartell Recorregut

Canturri, Martret i Rosique: tres republicans urgellencs exiliats a Mèxic
Comentarios