27.09.2022 |
Viure als Pirineus

DRAMA LITÚRGIC

El Cant de la Sibil·la, la Nit de Nadal, a la catedral d'Urgell

S'interpreta aquest dilluns, Nit de Nadal, en el marc de la Missa del Gall,  a 2/4 de 12 de la nit. A les 7 del vespre se celebrarà la Missa del Pollet i el Cant de la Sibil·leta

El cant de la Sibil·la 4
Una edició anterior del Cant de la Sibil·la a la catedral d'Urgell
El Cant de la Sibil·la, la Nit de Nadal, a la catedral d'Urgell

La Catedral de Santa Maria serà escenari aquest dilluns dia 24 de la Missa del Gall, que a la Seu d'Urgell inclou el Cant de la Sibil·la. La tradicional litúrgia de la vigília de Nadal començarà a 2/4 de 12 de la nit.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l'edat mitjana al sud d'Europa fins que al segle xvi el Concili de Trento (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l'arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. L'any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle xix, l'interès d'alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.

Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la –endevinadora del món pagà– amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a capella, té l'origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.

Laura de

La Sibil·la és interpretada a la Catedral de la Seu d'Urgell per la soprano i historiadora Laura de Castellet, que canta la fi del món, d'acord amb la partitura original que es conserva a l'Arxiu Capitular d'Urgell. A la Seu d'Urgell, el cant es va recuperar l'any 2011, després que no s'hi havia interpretat des de feia 500 anys, i des de llavors ha tingut una bona resposta per part de fidels i veïns en general. 

El cor del Cant de la Sibil·la de la catedral d'Urgell, està format per: Montse Carbonell, Joan Casanova, Mireia Delgado, Marta Edo, Esteve Farràs, Jana Galabert, Hermes Garcia, Núria Gasch, Maria Ginesta, Gemma Guàrdia, Joan Gurrera, Alejandra Jorge, Sonia Lanau, Sílvia Marrón, Xavier Massallé, Joan Romero, Abril Sánchez, Akior Santos, Amàlia Sanz, José Carlos Sanz, Salvador Ulldemolins, Daniel Vilarrúbias. Direcció i coordinacioó a càrrec de: Lluís Obiols Perearnau, Sònia Lanau, Laura de Castellet i Mn. Ignasi Navarri.

A la tarda, a les 7, s'oficiarà per als més menuts la Missa del Pollet i el Cant de la Sibil·leta, també a la Catedral.

El Cant de la Sibil·la, la Nit de Nadal, a la catedral d'Urgell
Comentarios