La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet posa en marxa la campanya "Residu, no sé on vas?"

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha posat en marxa la campanya “Residu, no sé on vas?” per tal d’explicar a la ciutadania on van els residus menys coneguts, aquells que no acostumen a aparèixer als anuncis de la TV.
CAMPANYA tros2
photo_camera Campanya “Residu, no sé on vas?”

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha posat en marxa la campanya “Residu, no sé on vas?” per tal d’explicar a la ciutadania on van els residus menys coneguts, aquells que no acostumen a aparèixer als anuncis de la TV. Es tracta de residus que cal evitar dipositar al contenidor gris i dels quals es pot extreure valuosos recursos.

La Mancomunitat es planteja el repte d’assolir una recollida selectiva del 65%. Per complir amb l’objectiu que marca la Unió Europea cal parar atenció a totes les fraccions de residus. La recollida selectiva dels residus menys coneguts s’ha de millorar molt. Per exemple, només un 11% de la roba es recull selectivament, mentre que el 89% acaba a l’abocador.

Roba, calçat i complements

XARXES SOCIALS_CAMPANYA RESIDU NO SE ON VAS-MANCOMUNITAT URGELLET_10022023-01

Podem dipositar la roba, les sabates i els complements que no utilitzem en algun dels 10 contenidors de Nougrapats que podem trobar al carrer. La roba s’hi ha de dipositar neta, plegada i dins d’una bossa tancada. Nougrapats E I és un projecte basat en la reutilització i el reciclatge de la roba. Utilitzant els seus contenidors contribuïm a l’economia social i a la millora del medi ambient.

Tota la roba es gestiona en un centre on es classifica en funció del seu destí:

  • Reutilització en venda a botigues de segona mà
  • Reciclatge fent draps i recuperant fibres tèxtils per altres usos
  • Reutilització mitjançant exportació

Per tal de conèixer com es gestiona la roba reciclada, la Mancomunitat ha preparat una sortida guiada de 2 hores al centre de classificació de roba que gestiona Nougrapats Empresa d’Inserció a la Seu, incloent-hi una visita a la seva botiga de roba de segona mà, a l’avinguda Salòria 34. A més, es premiarà tots els assistents amb un val de 20 euros per comprar roba de segona mà. Cal inscripció prèvia, i es pot demanar informació sobre els dies de les sortides al telèfon 973 360 426 ext 8.

Oli vegetal

oli
oli

Si es llença l’oli usat de cuina a la pica, anirà surant fins a la depuradora i una part important arribarà al mar. Un litre d’oli pot arribar a contaminar fins a 1000 litres d’aigua.

Amb l’objectiu de millorar-ne el reciclatge, la Mancomunitat posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 10 contenidors especials repartits pel territori destinats a la recollida exclusiva d’oli vegetal. Cal dipositar-hi l’oli dins d’una ampolla tancada. També podem portar l’oli a la deixalleria fixa o mòbil.

Si reciclem l’oli, es pot transformar en combustible per als nostres vehicles.

Residus vegetals

residus
residus
Reciclant les branques i la gespa dels nostres jardins obtenim compost que és un adob de molt bona qualitat, un clar exemple d’economia circular.

Per facilitar la recollida i reciclatge d’aquests residus, podem trucar al 900 701 046 i ens cediran una saca per a les branques i un contenidor per a la gespa. La Mancomunitat també posa a disposició de la ciutadania un servei de recollida de la fracció vegetal a través de l’app CIVIWASTE, que ens permetrà demanar la recollida de fracció vegetal i la sol·licitud de compost.

Gràcies al treball de la ciutadania es disposa de compost de màxima qualitat. Si hi estem interessats podem trucar al 900 701 046 i ens assessoraran sobre el seu ús en el nostre jardí.

Altres residus

altres-residus
altres-residus

És important recordar que els residus voluminosos i els residus perillosos no es poden llençar als contenidors. Cal que portem a la deixalleria mobles, matalassos, residus de construcció, fustes, metalls o fibrociment, entre altres.

Si no podem dur a la deixalleria els residus voluminosos, podem trucar al 900 701 046 i sol·licitar el servei de recollida. Si tenim un moble que es pot aprofitar, podem trucar al 973 360 426 ext 8 i Nougrapats ens el recollirà a casa.

Si tenim fibrociment a casa o a l’hort, podem trucar al 900 701 046 i des de la Mancomunitat ens explicaran com ho hem de fer i les subvencions que podem aconseguir.

Hem de portar a la deixalleria tot allò que no siguin els residus domèstics habituals, com les agulles injectables, les pintures, les radiografies o els residus químics, entre altres.

Deixalleria Fixa i Deixalleria Mòbil

Sempre que tinguem un dubte sobre on va cada residu, podem consultar a la web www.residuonvas.cat o bé portar-lo a la deixalleria fixa o mòbil.

La Deixalleria Fixa
Polígon industrial de la Seu
De dilluns a dissabte de 9 a 14 h i de 16 a 19:30 h.

La Deixalleria Mòbil
Al costat de l’entrada de l’Ajuntament de la Seu (c/ Portal de Cerdanya)
Dissabtes de mercat de 9 a 13 h.

comentaris