FESTA DELS PAGESOS, CARNISSERS I CANSALADERS

La calderada de Sant Antoni ja fumeja

La confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell celebra avui la festivitat del seu patró amb la tradicional calderada i els tres tombs

dav
photo_camera dav

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebra avui dijous 17 de gener la festivitat del seu patró amb el repartiment unes 7.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir més de 1.000 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat va començar ahir dimecres, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Ramon Dolcet Duran, de Cal Dolcet d'Alàs. Serà, el ‘banderer sortint’, Joan Alrich Castell, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Jordi Armengol Obiols, de cal Codina de la Seu d'Urgell.

Festivitat de Sant Antoni

Avui a les 12 del migdia, té lloc la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

Els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui celebrar any rere any. Els confrares expliquen que per tal que la majoria de veïns gaudeixin d’aquesta diada, els pagesos, carnissers i cansaladers els animen a participar de les activitats, i a degustar l’escudella que des de primera hora del matí preparen per a tots els urgellencs, veïns i gent que estigui de pas i s’apropin fins als passeig de la Seu.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder tastar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.