EXPOSICIONS

Cabó commemora el centenari de la mort de Joaquim Miret i Sans

Es podrà veure una exposició d’imatges, cedides per la Biblioteca de Catalunya, de documentació relacionada amb l’estada de Miret i Sans a la Cerdanya i l’Alt Urgell, l'estiu de 1905.

Sant Serni de Cabó 2
photo_camera Esglesia de Sant Serni de Cabó/Foto: Jaume Costa

Aquest dissabte 20 i diumenge 21 d’abril, amb motiu de la Setmana Santa, l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, organitza dues jornades de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó. La finalitat de l’acte és donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i, el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, (datat entre 1080-1095), un dels documents més antics en llengua catalana.

Enguany l’Associació es suma a la commemoració del centenari de la mort de l’historiador, jurista i un dels membres fundadors de l’Institut d’Estudis Catalans, Joaquim Miret i Sans (1858-1919).

Fou precisament Miret i Sans qui el setembre de 1905, durant la seva estada a Organyà, trobà a la rectoria del poble la documentació referent al llinatge dels Caboet. Entre els pergamins s’hi trobaven els Greuges de Guitard Isarn i les Homilies d’Organyà. Cal incidir en el fet que Miret no solament descobreix els manuscrits, sinó que els adquireix per a ser estudiats i difosos per ell mateix, per acabar-los cedint a la Biblioteca de Catalunya.

Per aquest motiu els dos dies de portes obertes es podrà veure una exposició d’imatges, cedides per la Biblioteca de Catalunya, de documentació relacionada amb l’estada de Miret a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell, durant el mes d’agost i principis de setembre de l’any 1905.

Entre altres documents es podrà contemplar la factura de l’hotel Europa de Puigcerdà, la relació de despeses de tot l’estiueig, així com el contingut del quadern de viatge, en el qual es narren aspectes diversos del dia a dia de Miret i els seus acompanyants.

L’horari d’obertura serà de les 11 del matí a les 2 del migdia, i de les 4 a les 8 del vespre. Accés lliure.