Una botiga centenària d'Organyà, Cal Sastret, tancarà a finals d'any

El tancament de botigues històriques al Pirineu és constant i no s'atura. Aquest estiu publicàvem a VIUREALSPIRINEUS.CAT el tancament de Queviures Paco, l'única botiga que quedava a Lles de Cerdanya i el dia 31 de desembre farà el mateix una altra botiga de referència al Pirineu, Cal Sastret d'Organyà, fundada l'any 1870.

P1390144
photo_camera Decorós Betriu es jubila i tanca Cal Sastret.

A Cal Sastret obren cada dia de l'any i venen una mica de tot, des de diaris, revistes i llibres, fins a vi, fruita i tota mena de productes comestibles. El seu propietari, Decorós Betriu, un home molt conegut a la comarca de l'Alt Urgell, explica que "el dia de Nadal obrim pels diaris, el dia de sant Esteve ho fem per si algú s'ha descuidat d'agafar-lo el dia de Nadal i el dia 1 de gener obrim per si algú necessita alguna cosa urgent i al mateix temps que li fem un favor també ens el fem a nosaltres".

D'obrir cada matí de l'any, tots, Cal Sastret passarà a abaixar la persiana definitivament el proper 31 de desembre. "M'hauria agradat que algú hagués volgut continuar però les petites botigues de poble ho tenen molt complicat per sobreviure", es lamenta el Decorós. S'ha passat tota la vida darrere el taulell i quan li preguntem què farà a partir de l'1 de gener diu que encara no ho sap però que té moltes ganes de dormir tranquil·lament sense haver de llevar-se amb l'obligació d'obrir el seu establiment. "Fa anys es despatxava moltíssim, ara tot és diferent, ha canviat molt la societat i els pobles petits tots més aviat perden població", comenta el botiguer.

D'ença que el besavi del Decorós va obrir les portes de la botiga el dijous gras, el dia de la Fira d'Organyà, a Cal Sastret no saben que és tancar. "Abans obríem nit i dia", diu el Decorós. "Quan era més jove molts dies aixecava la persiana a les 3 de la matinada que era l'hora que arribaven els diaris, i a les 9 del matí ja havia fet un jornal", afegeix. Ara, el Decorós prefereix plegar perquè "les coses han canviat molt, no es fa el calaix que es feia abans, ni de bon tros, i val més deixar la feina quan tens salut que no pas quan estàs malalt".

El dia 31 de desembre, doncs, el Decorós serà al mateix lloc de sempre, darrere el taulell i donant conversa als clients i amics, al costat de les emblemàtiques botes i els porrons de vi que caracteritzen Cal Sastret. L'endemà ell farà festa, i nosaltres quan passem per Organyà hi trobarem a faltar alguna cosa.