MUNICIPIS

Bassella estrena ajuntament

La seu de l'ajuntament alturgellenc portava vint anys ubicada de forma provisional en un magatzem al costat de la C-14
Pla general de la zona de vestíbul de la nova casa consistorial de Bassella (Alt Urgell), situada al nucli d'Ogern. Imatge del 19 de maig de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Vestíbul de la nova casa consistorial de Bassella (Alt Urgell), situada al nucli d'Ogern/Albert Lijarcio

Els empleats municipals de Bassella (Alt Urgell) han començat a treballar aquesta setmana al nou edifici consistorial, que està ubicat al nucli d'Ogern i substitueix a l'anterior seu provisional situada des de feia vint anys en un magatzem al costat de la carretera C-14. De fet, el trasllat des d'aquestes dependències es va completar en els darrers dies i, a banda de resoldre alguns petits serrells, les instal·lacions ja estan plenament operatives. Cal destacar que aquesta construcció de nova planta és la primera que s'ha projectat per acollir l'ajuntament ja que, abans que les aigües de l'embassament de Rialb neguessin l'antiga població, el consistori havia estat a l'edifici de l'escola i també s'havia instal·lat en alguns baixos de cases.

(Foto: Façana del nou edifici de l'ajuntament/Albert Lijarcio)

Pla general de la façana exterior del nou edifici de l'Ajuntament de Bassella (Alt Urgell), ubicat al nucli d'Ogern. Imatge del 19 de maig de 2020 (Horitzontal).

Cristina Barbens, ha destacat la importància que té el fet de poder, finalment, "disposar de la casa de tota la gent del municipi" i que aquesta també s'hagi projectat pensant "en el present i el futur"

L'actual situació sanitària ha obligat a treballar, de moment, a porta tancada i deixar per a més endavant l'acte d'inauguració del nou edifici de l'Ajuntament de Bassella. L'alcaldessa d'aquest municipi alturgellenc, Cristina Barbens, ha destacat la importància que té el fet de poder, finalment, "disposar de la casa de tota la gent del municipi" i que aquesta també s'hagi projectat pensant "en el present i el futur", tenint en compte, per exemple, la necessitat d'espais en cas que més endavant hi hagin més empleats.

Pla general de la zona d'atenció ciutadana on hi treballen els empleats municipals de Bassella (Alt Urgell), a l'interior de la nova casa consistorial situada al nucli d'Ogern. Imatge del 19 de maig de 2020 (Horitzontal).

Pel que fa al disseny de l'edifici, s'ha treballat amb la idea de reflectir la història del municipi, a més de buscar la seva integració en l'entorn. Així, part de les pedres que revesteixen les parets s'han recuperat del fons de l'embassament que va negar l'antiga població ara fa dues dècades i, concretament, s'han extret d'alguns marges que hi havia pels seus voltants. El seu ús contrasta amb la col·locació d'altres peces totalment llises, a través de les quals es vol representar el seu ressorgiment.

L'edifici, que ha tingut un cost de prop de mig milió d'euros, compta amb una superfície d'uns 300 metres quadrats

Tot i que les obres de l'equipament havien d'estar enllestides a finals de 2019, la seva posada en marxa tanca una etapa de provisionalitat que s'ha allargat uns vint anys. En aquest sentit, Barbens ha explicat que en un primer temps hi havia la "previsió i esperança de reconstruir l'antic poble de Bassella en un altre emplaçament" però que, finalment, aquesta opció va quedar descartada en veure que, amb el pas del temps, els seus habitants s'anaven instal·lant en habitatges d'altres localitats properes.

L'edifici, que ha tingut un cost de prop de mig milió d'euros, compta amb una superfície d'uns 300 metres quadrats. Aquests estan distribuïts en una sola planta, amb l'objectiu de facilitar l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. Així, l'equipament disposa d'una sala per a l'arxiu, tres despatxos, una recepció i una sala de plens. Aquesta darrera s'ha ideat per a què tingui un caire multifuncional ja que, segons les necessitats, pot quedar oberta cap al vestíbul per tal de guanyar espai.

comentaris