CULTURA POPULAR

El Ball Cerdà de la Seu d'Urgell s'imposa a la pluja amb una magnífica salut de ferro

La pluja va obligar a canviar l'emblemàtica Plaça del Patalin per la carpa instal·lada a la Plaça de Catalunya
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera La Seu d'Urgell va celebrar, aquest diumenge de Festa Major, el seu tradicional Ball Cerdà / RÀDIO SEU

La Seu d'Urgell va celebrar, aquest diumenge de Festa Major, el seu tradicional Ball Cerdà. La pluja va obligar a canviar l'emblemàtica Plaça del Patalin per la carpa instal·lada a la Plaça de Catalunya, però el Ball Cerdà va tornar a lluir amb més participació que mai i guanyant, amb una magnífica salut de ferro, el desafiament a la meteorologia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La Seu d'Urgell va celebrar, aquest diumenge de Festa Major, el seu tradicional Ball Cerdà / RÀDIO SEU  

El Ball Cerdà

El Ball Cerdà es caracteritza per la seva elegància i el seu arrelament. Hi tenen gran importància tots els aspectes musicals, coreogràfics i també històrics, socials i estètics. És un element festiu de referència a la Seu d'Urgell, que s’ha donat a conèixer més enllà de la comarca. 

El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar el 2016 declarar el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell com a element festiu patrimonial d’interès nacional. 

El Ball Cerdà de la Seu d’Urgell s’estructura en diverses parts: la passada pels carrers, el pasdoble, l’entrada al galop dels balladors a la plaça, la rotllana, el caragol, el ball de les parelles, el crit de “Risto”, i finalment el ball de casats.  El personatge de referència és el fadrí major, qui marca el compàs, i en iniciar la dansa treu a ballar totes les noies en el caragol. Cada any és un fadrí diferent triat pels voluntaris que s’ofereixen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La Seu d'Urgell va celebrar, aquest diumenge de Festa Major, el seu tradicional Ball Cerdà / RÀDIO SEU  

Ball Cerdà, ritual del diumenge de Festa Major

El ball és un dels actes centrals de la Festa Major, es balla, cada any, l’últim diumenge d’agost al matí, a la plaça Patalín, davant un nombrós públic i amb els músics col·locats en una tarima. En primer lloc se celebra el Ball Cerdà Infantil i després, el Ball Cerdà d’adults. Es balla, també, a l’octubre, dins la setmana de la gent gran, amb parelles mixtes formades per joves i grans.

Ball Cerdà 2023 Dolors Carrillo
Les parelles del Ball Cerdà es van fer la tradicional fotografia en acabar / Dolors Carrillo

Els orígens del Ball Cerdà, com a variant del Ball Pla, són incerts. Per fonts orals, es té coneixement que s’havia ballat al segle XIX, i la primera referència coneguda a la premsa és de 1916.  La dansa ha sobreviscut a d’altres balls de la Seu d’Urgell, com era el de Cascavells, l’Indiot per Carnaval i el Contrapàs. És un ball rodó tancat, que formava part d’un conjunt de danses, un ball d’exhibició i, antigament, també, un ball de festeig, en el qual es feien públiques moltes parelles.