METEOROLOGIA

Alfred Rodríguez Picó pronostica que en cinc anys els canvis de temps seran més freqüents i amb fenòmens més intensos

El meteoròleg veu el Pirineu com un territori "força sensible" a l'escalfament del planeta

Alfred R Picó
photo_camera El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó aquest dimarts a la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio

El meteoròleg i director de l'empresa Taiko Meteorologia, Alfred Rodríguez Picó, preveu que els fenòmens meteorològics "severs" seran cada cop més intensos i més freqüents a causa de l'escalfament del planeta. En el marc d'una jornada celebrada a la Seu d'Urgell sobre els efectes que té el canvi climàtic en els boscos i les pastures de muntanya, també ha dit que el Pirineu és un territori "força sensible" a aquesta nova tendència. La sessió ha servit per presentar el projecte "Life-Clinomics", el qual analitza l'impacte de la meteorologia sobre l'activitat agrícola i ramadera en un moment on, com a conseqüència d'això, s'està detectant una "mala repartició de l'aigua" o la proliferació de plagues que estaven "atenuades", segons ha dit el tècnic sindical d'Unió de Pagesos, David Vivet.

Pla general del públic escoltant al meteoròleg Alfred Rodríguez Picó durant la seva ponència en una jornada sobre els efectes del canvi climàtic als boscos i les pastures de muntanya, a la Seu d'Urgell. Imatge del 26 de febrer de 2019 (Horitzontal).

Rodríguez Picó ha posat com a exemple dels efectes de l'escalfament global la comparativa del que passava a la Seu d'Urgell, en termes meteorològics, aquest dimarts i el mateix dia d'ara fa un any, quan va nevar d'una forma tan intensa que, en dates de finals del mes de febrer, no s'havia vist a la zona des dels anys 80. En aquest sentit, ha explicat que en els pròxims cinc i deu anys els fenomens extrems seran més freqüents i més "severs", amb la qual cosa, ha dit, augmentaran els períodes de sequera, al mateix temps que es registraran més episodis de pluges torrencials, ventades i ciclogènesis explosives.

El meteoròleg, que ha participat a la Seu d'Urgell en una jornada sobre els efectes del canvi climàtic als boscos i les pastures de muntanya, ha destacat que disposar d'informació sobre el pronòstic del temps que farà en els pròxims anys és el més important a l'hora de poder adaptar aquestes activitats als seus efectes. En aquest sentit, s'ha referit als perjudicis que causen els aiguats als conreus o als episodis de fred intens que s'estan registrant puntualment, tot i que la tendència general sigui la d'un augment de les temperatures. 

Sobre l'impacte de la meteorologia en l'activitat agrícola i ramadera també han parlat els responsables d'Unió de Pagesos que han participat a la jornada. D'aquesta manera, el tècnic sindical David Vivet, ha dit que s'està detectant que hi ha una "mala repartició de l'aigua" i que l'escalfament global també provoca que els arbres s'assequin i obre la porta a l'aparició de plagues i d'altres malalties que estaven "atenuades" perquè els cicles climàtics anteriors eren més estables.

Per la seva banda, el responsable nacional del sector Forestal d'Unió de Pagesos, Josep Rius, ha defensat la necessitat d'aplicar mesures de gestió dels boscos. En aquest sentit, considera que el pasturatge és una "oportunitat" per disminuir la càrrega de sotabosc i, per tant, reduir el risc d'incendis. També ha parlat de la possibilitat d'utilitzar la fusta que cal retirar d'aquestes zones per produir energia.

comentaris