MEMÒRIA

Adrall dignifica la figura d'un soldat republicà afusellat mentre fugia del front

Les restes, localitzades durant unes obres de renovació d'una canonada, descansen al cementiri d'Adrall
Soldat republicà Adrall 1
photo_camera Josefina Lladós, Bernabé Fernàndez i Alfons Aragoneses al cementiri d'Adrall / Albert Lijarcio

El municipi de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell) ha dignificat aquest dimecres la figura d'un soldat republicà que va ser mort a trets mentre fugia del front. Segons ha explicat la seva alcaldessa, Josefina Lladós, les seves restes es van localitzar fa un parell d'anys en el marc d'unes obres de renovació d'una antiga canonada de fibrociment que anava des d'una captació d'aigua fins al dipòsit de Garbes.

Tot i que no s'ha aconseguit identificar la persona a qui corresponien, sembla ser que un veí l'hauria acollit a casa seva la nit abans de perdre la vida, on hi hauria arribat amb molta gana i fred. Al dia següent, quan ja marxava, hauria estat descobert i afusellat. Ara, les seves restes descansen en un columbari del cementiri d'Adrall.

Soldat republicà Adrall 2
Dos operaris, al cementiri d'Adrall, col·locant la làpida del soldat republicà afusellat / Albert Lijarcio

El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses ha participat en l'acte, en què s'ha inaugurat un plafó de la Xarxa d'Espais de Memòria. En tractar-se d'unes restes que no s'han pogut identificar, s'ha seguit el que marca el protocol corresponent, que permet que aquestes es quedin al mateix municipi on es van localitzar.

Aragoneses ha indicat que tenen mostres de l'ADN del soldat i que, per tant, és probable que en un futur es puguin 'creuar' aquestes dades amb la d'algun familiar que hi figura en algun dels altres censos que s'estan fent a l'Estat. Tot i això, ha remarcat la importància de reinhumar les seves restes, que estaven en una fossa "indigna" fora del cementiri, i transmetre als joves aquests fets.

Soldat republicà Adrall 3
Josefina Lladós, Bernabé Fernàndez i Alfons Aragoneses, amb diversos veïns, al cementiri d'Adrall / Albert Lijarcio

Mentre, Antoni Travé, veí d'Adrall que hauria tingut acollit el soldat a casa seva quan ell tenia 8 anys, ha explicat que l'home es veia "molt preocupat" i que es va quedar a la vora de la llar de foc fins a la matinada. L'endemà, quan van saber que era mort, els seus pares i padrins el van enterrar en una finca de la seva propietat i van escriure als seus familiars, però no van obtenir resposta. 

Finalment, Lladós ha destacat la importància que té la dignificació de figures com aquesta i ha recordat que Adrall era un punt important perquè hi havia la central que donava llum a Barcelona. "Creiem que és un acte necessari de recuperació, de restitució i de justícia cap a una persona que estava lluitant per la república, que va trobar la mort aquí i que ha passat tots aquests anys mal enterrada", ha conclòs.