27.09.2022 |
Viure als Pirineus

El 4t Festival del Joc del Pirineu obre portes als alumnes de la Seu d'Urgell

Aquest dimecres a les 10.45 hores, a la Sala Sant Domènec, es presentarà l'esdeveniment als alumnes de les escoles de la Seu d'Urgell. La 4a edició del Festival del Joc del Pirineu se celebrarà del 8 al 10 de març, en plena commemoració del Dia Internacional de la Dona. Per aquest motiu, aquesta edició del festival se centrarà en el paper de la dona en el joc. El programa del festival: festivaljocpirineu

IMG_6708
Enguany es farà la quarta edició del Festival del Joc del Pirineu.
El 4t Festival del Joc del Pirineu obre portes als alumnes de la Seu d'Urgell

trípticFESTIVALDELJOC2019-2

trípticFESTIVALDELJOC2019-1

“El canvi de dates de celebració del festival del Joc del Pirineu respon -ha explicat Albert Batalla- permetrà ser la primera cita anual en el sector del joc a Catalunya. Això pot atraure més l’atenció als professionals i aficionats del joc, ja que és una data més adequada que no pas en les dates que se celebraven les anteriors edicions, en les quals hi havia multitud d’oferta”. L’alcalde urgellenc ha manifestat que la quarta edició d’aquest certamen “volem que continuï creixent i esdevenint un festival del joc de referència no només al Pirineu i de les comarques de Lleida, sinó també a nivell de país”. 

Batalla ha afegit que el festival està pensat per a tots els públics. “Qualsevol persona, de qualsevol edat, que tingui ganes de jugar pot trobar el seu espai en aquest festival del Joc del Pirineu i pot venir a la Seu o pot sortir de casa i arribar-se a qualsevol dels diferents espais per a poder participar en qualsevol dels jocs plantejats. Alhora, ha considerat l’alcalde urgellenc, el festival pretén també dinamitzar la ciutat per a aquelles persones que visquin gaudir d’un cap de setmana diferent la nostra ciutat”. 

Jugar en espais singulars 

La quarta edició del Festival del Joc del Pirineu creix tant en concepte com en espais on hi tindrà lloc. Així, enguany se segueix apostant en celebrar-lo en espais públic singulars de la Seu d’Urgell com la sala Sant Domènec i el seu passadís subterrani, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, la sala d’exposicions ‘la Cuina’, la sala la Immaculada i la seva cripta, el centre cívic El Passeig, la plaça Patalín i el pati de la Biblioteca Sant Agustí, i alhora s’incorporen dos espais nous com l’Hotel Andria i l’Hotel el Castell de Ciutat, gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell. 

Prop de 500 jocs 

El 4t Festival del Joc del Pirineu oferirà prop de 500 jocs diferents i per a totes les edats, que tindran lloc en una desena d’espais públics i privats. A la sala Sant Domènec continuarà sent la gran ludoteca amb Ayudar Jugando que oferirà més de 300 jocs per a totes les edats; el passadís subterrani de Sant Domènec hi tindrà lloc una partida exclusiva per a majors de 18 anys; a l’Espai Ermengol s’hi celebraran partides exclusives per a totes les edats, des el joc del Monstre del Color, editat recent i per a nens i nenes a partir de 3 anys, al clàssic joc del Risc amb una edició excepcional, a partir de 18 anys. 

A la sala d’exposicions la Cuina s’hi faran partides de jocs de rols per a famílies, a partir de 6 anys, per a professorat de secundària i per a tots els públics que vulguin iniciar-s’hi. També s’hi faran campionats del joc Carcassone. 

Un altre espai singular és la sala la Immaculada, lloc on es desenvoluparà el  joc de Harry Potter, adreçat a públic familiar, i a la cripta hi haurà un joc de por per a majors de 18 anys. 

Al centre cívic El Passeig hi haurà instal·lats jocs gegants singulars per a totes les edats, a la plaça Patalín hi trobarem jocs tradicionals catalans per a tots els públics i al Pati de la Biblioteca es farà un joc en viu per a infants majors de 6 anys. 

L’Hotel Andria acollirà el “Vermujocs”, mentre que a l’Hotel El Castell se celebrarà partida exclusiva amb Ricard Ibáñez. 

Dona i joc 

El director del Festival del Joc del Pirineu, Xavi Socías, ha explicat que en aquesta quarta edició la dona serà l’eix central del certamen: “La taca del joc segueix estenent-se per la Seu d’Urgell, i enguany és de color lila”. 

Al respecte, Socías ha explicat que aquest any l’acte inaugural del festival canvia de format passant a ser una conversa a tres bandes protagonitzada per tres dones, cadascuna d’elles amb presència diferenciada en el món del joc. Concretament les ponents seran Meritxell Nieto, Julia Iriarte i Núria Casellas, les encarregades d’inaugurar el Festival del Joc del Pirineu 2019, sota el nom de  “El Paper de la Dona i el Joc en diferents sectors”. 

També tindrà lloc la presentació del joc benèfic “El tesoro de San Borondón” d’Ayudar Jugando. 

Val a dir també que l’autora convidada del festival serà Núria Casellas, cap de creació de Cucafera Games i membre de la Junta de l'Associació LUDO (Asociación Española de Creadores de Juegos de Mesa). Endless Pass: a Viking Saga (el Pas Etern: una Saga Vikinga), publicat per WizKids, és el seu primer joc publicat. 

27 partides exclusives 

En aquesta quarta edició del festival hi tindran lloc un total de 27 partides exclusives, de tots els nivells, edats i temàtiques. Se celebraran en espais en diferents, sent l’Espai Ermengol l’epicentre. En aquestes partides es compta amb el guiatge d’un expert en el joc per tal que els participants puguin gaudir al màxim del joc.         

El fet de ser ‘exclusives’ pot ser per la seva singularitat: jocs de dimensions gegants, jocs descatalogats o encara en producció que no es poden comprar, i se celebren en espais molt singulars. Hi haurà partides exclusives a partir dels 4 anys d’edat. 

Premis del festival 

El Festival del Joc del Pirineu atorgarà el premi Amic del Joc en reconeixement a una persona física o una institució que destaqui per la seva trajectòria en favor del joc. També s’atorgaran dos premis més: Millor Joc en català 2018 i Millor Joc editat a Catalunya al 2018, amb l’objectiu de fer un reconeixement públic a les editorials que creen joc a Catalunya. 

Activitats complementàries 

El Festival del Joc del Pirineu ofereix enguany un total de 4 activitats complementàries amb dues sessions cadascuna per tal d’oferir als visitants i als urgellencs descobrir altres aspectes de la Seu d’Urgell que complementen l’oferta de joc. Concretament les propostes són: la descoberta Medieval, la descoberta formatgera, descobrim l’aigua sulfurosa i la descoberta cervesera. 

Juga amb el comerç de la Seu 

Per segon any consecutiu tindrà lloc el concurs d’aparadors enredats, una iniciativa conjunta de La Seu Comercial, l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell i l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell per fer del festival un “projecte de ciutat”. 

A través d’aquest concurs es proposa un joc on qualsevol persona de 0 a 99 anys pot participar, tot visitant 25 paradors de comerços de la Seu per trobar l’objecte infiltrat.  La butlleta de participació es podrà dipositar a l’urna que hi haurà a Sant Domènec. El diumenge 10 de març, a les 19.30 hores, es farà un sorteig de 5 premis de lots de jocs i experiències amb família com un àpat familiar o una banyera termal familiar.

El 4t Festival del Joc del Pirineu obre portes als alumnes de la Seu d'Urgell
Comentarios