FORMACIÓ

20 anys obrint futurs

L'Escola oficial d’Idiomes de la Seu d’Urgell celebra aquest curs 2023-24 el seu 20è aniversari. En aquell llunyà setembre de 2003 va començar una nova etapa educativa i cultural a la Seu d’Urgell. Va començar de manera força precària i provisional aprofitant a les tardes les aules de l’institut Joan Brudieu. No va ser fins al maig de 2009, que es va poder traslladar a la ubicació actual, guanyant així espai i moltes millors condicions per a oferir una docència de qualitat amb els recursos necessaris. 
IMG-20221024-WA0051
photo_camera Durant aquests 20 anys l’EOI de la Seu d'Urgell ha fet una feina excepcional.

Durant aquests 20 anys l’EOI de la Seu d’Urgell ha estat fent una feina excepcional en l’ensenyament de les llengües estrangeres.

Es va començar amb anglès, francès i alemany, però l’alemany va acabar desapareixent al cap d’uns anys per la poca demanda que hi havia. L’ensenyament del francès i l’anglès s’han consolidat per motius obvis: el francès per la proximitat amb França i tot el que això implica de transaccions comercials, turístiques, culturals... i l’anglès perquè ja fa anys que ha passat de ser un valor afegit en el món laboral a passar a ser un requisit indispensable. Una exigència que ha vingut de la globalització comercial que afecta a tothom i a tot arreu.

En aquest sentit, l’EOI de la Seu ha fet una de les feines bàsiques que ha de fer una escola pública d’idiomes: donar resposta a les necessitats socials i laborals de la ciutadania. Aquesta feina l’EOI l’ha fet i la fa amb passió i amb l’aspiració sempre a l’excel·lència que ha de tenir una escola que vulgui ser referent i competitiva davant els reptes socials i laborals que van sorgint. Una escola s’ha de preocupar pel present però també ha de tenir ulls mirant el futur per saber-se adaptar de la millor manera possible als reptes que vindran.

Les escoles oficials d’idiomes obren les portes a altres cultures i a altres maneres d’entendre la vida. Cada llengua incorpora una sèrie de valors determinats que sempre ens enriquiran com a persones i com a societat. D’aquesta manera una escola com l’EOI de la Seu pot oferir un doble futur: un futur per a ser més competitius i estar millor preparats laboral i socialment als reptes que ens enfrontarem els anys vinents, però també un futur cultural en el qual anem descobrint nous mons i altres culturals que ens enriqueixen com a persones. Crec que poder combinar aquests dos aspectes és la clau per a ser un centre educatiu valorat  i referent per a tota la ciutadania a la qual ofereix el seu servei.

Les escoles oficials d’idiomes obren les portes a altres cultures i a altres maneres d’entendre la vida. Cada llengua incorpora una sèrie de valors determinats que sempre ens enriquiran com a persones i com a societat. D’aquesta manera una escola com l’EOI de la Seu pot oferir un doble futur: un futur per a ser més competitius i estar millor preparats laboral i socialment als reptes que ens enfrontarem els anys vinents, però també un futur cultural en el qual anem descobrint nous mons i altres culturals que ens enriqueixen com a persones

Els resultats d’aquesta feina no es veuen ni en un any o dos, però al cap de 20 anys ja es pot fer amb perspectiva una valoració de tot el que s’ha aconseguit. I en aquest sentit, l’EOI de la Seu, ha aconseguit molt i bo, una tasca que no hagués sigut tan reeixida si no hagués estat dirigida i comandada per una directora com Mercè Solanelles, acompanyada per un claustre i PAS absolutament compromesos amb el projecte.

Les institucions assoleixen un prestigi només gràcies a les persones que hi han treballat i que hi treballen, per si soles no són res. L’EOI de la Seu ha arribat amb èxit al seu 20 aniversari per tota aquesta feina feta, però el millor de tot és que té un futur al davant encara molt més encoratjador.

Enhorabona a tota la comunitat educativa de l’EOI de la Seu pel vostre 20è aniversari i us encoratjo a continuar treballant pel futur d’una societat millor amb persones més cultes.

Joan Ramon Zaballos Rubio, catedràtic d'EOI d'Alemany