PIRINEUENCS

Ferran Rella: "Creiem en la cultura com a motor de transformació de les Valls d'Àneu"

Ferran Rella Foro (Esterri, 1954). Escriptor, docent i activista cultural. Presideix el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Creu de Sant Jordi 2016 i entitat que organitza des de fa 32 anys el Festival Dansàneu, Premi Nacional de Cultura 2021.
IMG-20230625-WA0009
photo_camera Ferran Rella a la seu del Consell Cultural de les Valls d'Àneu.
pirineuencs (1)
pirineuencs (1)

Quan comença el teu activisme cultural?

La singladura cultural ve d’una passió sobre el territori pirinenc i sobre les Valls d’Àneu que m’acompanya des de ben petit. Ja de gran, de 1978 a 1988 vaig ser el director de l’Institut Joaquim Morelló de les Valls d’Àneu i és en aquest període que vam impulsar la creació, l’any 1983, del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Posteriorment, me’n vaig a Lleida i podríem dir que és allí on agafo una mirada des de fora del que és la realitat pirinenca i on accedeixo més fàcilment als llocs de decisió sobre la política cultural del país.

Quin era l’objectiu del Consell Cultural de les Valls d’Àneu que vau crear ara fa 40 anys?

L’objectiu inicial va ser el de treballar perquè es fes realitat la comprensió, l’estima i la fidelització d’un espai geogràfic únic que són les Valls d’Àneu a l’Alt Pallars Sobirà. A partir d’aquí, tot evoluciona a mesura que anem vivint, creixent i evolucionant amb el pas del temps.

DA23_@rutssole-4 (1)
Ferran Rella, en una presentació del Dansàneu.

Creixent, sempre, amb la cultura com a pal de paller…

Creiem en la cultura com a motor de transformació social i econòmic de les Valls d’Àneu. La cultura és el nostre llibre de capçalera i com més a prop el tinguem més capaços serem de realitzar-nos com a persones. Aquesta capacitat cultural és necessària si volem sobreviure en el món actual que és fràgil, incert, volàtil. La cultura ens ajuda a transitar per la vida i discernir millor entre el que és essencial i el que no ho és.

A partir de la cultura, quins són els objectius que marquen la vostra acció?

Hi ha tres objectius concrets que marquen la nostra acció: en primer lloc, el patrimoni cultural i natural (el patrimoni és l’herència que hem rebut dels avantpassats i l’objectiu és transferir-lo amb dignitat a les generacions futures), en segon lloc, la pedagogia per ensenyar i mostrar la nostra realitat per tal que es comprengui i s’estimi i, en tercer lloc, l’ètica, una voluntat de servir als altres, a la comunitat.

Com s’han desplegat aquests objectius des del 1983 fins avui?

Amb infinitat d’activitats que van des de l’impuls de Jornades Culturals, la presentació de llibres, la creació cultural i artística, treballar la memòria democràtica, en definitiva crear consciència de la cultura en tota la seua extensió. I També amb la creació d’infraestructures culturals com l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu que vam crear el 1985, l’Escola de Natura (Camp d’Aprenentatge) el 1987, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu el 1987 quan encara ningú del nostre país parlava d’Ecomuseus; les Trobades d’Escriptors al Pirineu (1994) o l’Arxiu d’Imatges Joan Blasco l’any 2000. Tot això, lligat a una intensa i imprescindible difusió. Més d’un centenar de llibres distribuïts en les nostres  col·leccions: Quaderns, Petits quaderns, Línia Consell, Dansàneu publicacions, l’Arxiu d’imatges i també a través de les revistes Nabius i Àrnica naturalista dels Pirineus. En aquest 40è aniversari, podríem dir que es tracta d’una extensa i eficaç arquitectura cultural que té com a punt de fuga el Dansàneu, Festival de les Cultures del Pirineu que enguany celebra la 32ª edició i que va rebre el Premi Nacional de Cultura l’any 2021.

FGC Turisme Respira Natura
FGC Turisme Respira Natura