Opinió

Terry Fox

L'estiu del 2013 el vaig passar en una ciutat de l'àrea metropolitana de Toronto, anomenada Mississauga. Una ciutat plana, de cases unifamiliars, banyada pel llac Ontario, d'uns 800.000 habitants, on viuen xinesos, indi-asiàtics, aborígens i descendents d'europeus, en total harmonia.

Vaig aprendre molt de Canadà i del tarannà dels canadencs; anglès i la seva manera de viure. Bona gent, respectuosos, ordenats, acollidors, casolans, amants de la cultura, divertits però també algun dels seus defectes més curiosos com, per exemple, que fan rots a taula.

Vaig fer molts grans descobriments, els quadres del Grup dels 7, els meravellosos i salvatges paisatges, la convivència i el respecte entre l'anglès i el francès, els concerts de música en viu als pubs, com viuen els Amish, les tardes del dijous al ROM, a Leonard Cohen i, entre altes coses més, qui havia estat Terry Fox.

TerryFoxToronto19800712
Terry Fox

Terry Fox va ser un jove esportista a qui, a l'edat de 18 anys, li diagnosticaren un osteosarcoma a conseqüència del qual li van haver d'amputar una cama. Segons explicava ell mateix, la nit anterior a l'operació va llegir un llibre sobre Dick Traum, un estatunidenc que va fer la marató de Nova York amb una cama amputada i que fou la inspiració del seu gran projecte i la seva contribució a la humanitat.

Terry Fox durant els setze mesos del seu tractament va observar el patiment dels nens i joves malalts de càncer, fet que el va empènyer a promoure una campanya de recaptació de fons per a finançar la investigació sobre càncer. El seu objectiu era recaptar un dòlar canadenc per habitant del país, això és un total de 24 milions de dòlars canadencs, i per aconseguir aquesta donació travessaria Canadà, d'est a oest, en etapes diàries maratonianes, corrent amb un cama ortopèdica, en el que ell anomenà La Marató de l'Esperança.

Terry Fox, va iniciar la seva Marató de l'Esperança el dia 12 d'abril del 1980 des de la costa est de l'illa del Labrador, durant 146 jornades Terry Fox va recòrrer 5.373 km. El dia 1 de setembre, va haver de ser hospitalitzat ja que el càncer que tenia s'havia estès als pulmons. Finalment, Terry Fox moria per pulmonia el dia 28 de juny de 1981.

No va poder completar el seu pla inicial, creuar Canadà, es va quedar al mig del viatge físic, però feu un viatge universal atemporal en el cor del canadencs que encara perdura.

Terry Fox no va poder completar el seu pla inicial, creuar Canadà, es va quedar al mig del viatge físic, però feu un viatge universal atemporal en el cor del canadencs que encara perdura

Durant la seva marató de l'esperança va recaptar 1,7 milions de dòlars canadencs, una setmana després gràcies a la televisió i al suport de personalitats canadenques del moment recaptà 10 milions de dòlars canadencs i durant el següent hivern s'aconseguiren 23 milions de dòlars canadencs.

El llegat de Terry Fox continua avui amb la seva fundació Terry Fox Foundation, la qual ha participat en el finançament de més de 1.300 projectes de recerca i han recaptat uns 850 milions de dòlars canadencs per a la lluita contra el càncer.

Una bonica manera de transcendir. #terryfox