Opinió

Les emocions són el que ens mou, són el nostre motor!

El coaching és ben conegut i s’usa a diari a les ciutats. Com us explicava en l’anterior article, és una eina molt útil per tal d’aconseguir una bona convivència en qualsevol dels àmbits de la nostra vida.

Entenem per bona convivència un saber estar, un equilibri, una igualtat, una entesa, respecte, confiança... entre els membres d’un equip, de dos o més persones. Aquest equip el podem trobar a la feina o a casa indistintament.  

Recentment m’he topat amb algunes persones que aprecio, i que d’una manera o altra practiquen tècniques de coaching dins el seu dia a dia i molt enfocades a reptes laborals. Aquestes persones a les que faig referència es troben situades a Barcelona, la gran ciutat, on el coaching hi és molt present. Casualment, han coincidit amb mi en que a les zones rurals, com la plana o la muntanya, el coaching encara té molt recorregut per endavant. Encara és desconegut, i a grans trets podríem afirmar que algunes persones que resideixen en aquestes àrees més allunyades de la ciutat, no coneixen bé encara, en què consisteix o quins beneficis pot aportar-nos en el nostre dia a dia per tal de gaudir de major benestar. Jo mateixa puc afirmar, que el 80% de les sessions que duc a terme de coaching, son en format online perquè les persones que les gaudeixen, es troben majoritàriament residint a Barcelona o a Madrid.  

Així doncs, aquest article ve motivat per aquesta troballa i mitjançant el qual us vull convidar a que us hi aproximeu, ja que gràcies al coaching i les tècniques que el formen i que es poden emprar en un procés de coaching, podem aconseguir estar millor o molt millor. A totes i a tots ens passen coses, des de nens i nenes de primària, passant pels i les adolescents i arribant a l’edat adulta. La qüestió és, com gestionem tot això que ens passa? Perquè tot té un efecte en nosaltres, ningú és de pedra. Totes i tots tenim sentiments i emocions, però no en parlem o en parlem massa poc. És una assignatura que tenim pendent. No hi estem familiaritzats i a vegades per por o vergonya ens ho amaguem. Greu error. Les emocions i els sentiments les hem d’expressar, les que considerem bones i les que considerem no tant bones, (aquestes son les que acostumem a amagar). Tampoc us estic convidant a que les expresseu a tort i a dret, però si a que les expresseu amb alguna persona que us inspiri confiança i que considereu que us pot ser d’ajuda a l’hora de gestionar aquestes emocions.  

Saber-les gestionar és un aprenentatge, com tot en aquesta vida, és una pràctica, una tècnica. Al principi, davant una situació inesperada, ens desconsolem, no entenem què ha passat, i no entenem com ens sentim. Mica en mica a mida que ens anem trobant amb situacions inesperades n’anem aprenent. És quelcom que aprenem sobre la marxa. Però què tal si ho aprenem amb algú que en sapigui més que nosaltres i pugui guiar-nos i ajudar-nos a que ens sentim millor? Ajudar-nos a que no ens sentim estranys o estranyes, per tenir aquest tipus de sentiments o emocions. És com quan aprens un idioma, o les matemàtiques. Imagineu-vos que ho haguéssim d’aprendre sols i soles, què complicat! No? Doncs anys rere anys, els nostres pares i avis ho han après sols i moltes persones no ho han ni après, ho han amagat.  

Avui tenim la sort i el privilegi de tenir al nostre abast, persones que s’han format com a coaches i que ens poden acompanyar. Aprofitem-los! Amb la finalitat de sentir-nos millor, aprofitem-los per treballar les nostres emocions, per entrenar-nos amb la seva gestió. Guanyarem autoestima, seguretat, consideració, valor, confiança, fermesa... No ens faci por, ni vergonya. I quan abans ens hi posem, millor. Jo sempre dic que a primària hi hauria d’haver una assignatura que s’anomenés “Educació emocional” en la que es treballés la intel·ligència emocional. Però encara no la hi tenim, i si la hi tinguéssim potser ens aniria bé un extraescolar d’aquesta assignatura, com en d’altres.  

Oi que anem al mecànic per a que revisin el nostre cotxe? Doncs no ens oblidem de nosaltres, perquè som el més important. Les emocions son el que ens mou, son el nostre motor! 

 

Fàtima Bentoldrà

Coach i Docent

fbfcoach.com