El passat cap de setmana del 15 d'octubre vaig decidir no menjar formatges d'almenys d'una desena de productors d'arreu del Pirineu per participar al Rural Lab 2022 que Garagestories organitzava a Tremp.
El Pallars Jussà m'està agradant, allà trobo gent molt real, m'agrada la gent real, la gent autèntica, la bona gent. Treballadors constants, amb idees clares, gent d'aquella que quan parles amb ella veus que tot el que tenen s'ho han guanyat, res els ha caigut del cel.
He descobert que necessites una setmana, com a mínim, per veure el seus encants més rellevants del Pallars Jussà. No tenen pistes d'esquí, ni esglésies patrimoni de la humanitat, ni els toca la loteria cada any, ni són camí de pas d'Andorra, ni hi van els francesos a comprar com si s'acabés el món, ni jutges, empresaris del IBEX 35, burgesos catalans o acabalats nous rics estrangers hi compren cases al costat de camps de golf..., tenen alguna cosa cent mil vegades millor, administracions i sector privat treballant conjuntament pel benestar de la comarca i aquell sentiment català que comença a difuminar-se, basat en treball i la constància com a ingredient principal per a fer grans coses.
El Rural Lab 2022 es basava en treballar durant un cap de setmana amb gent d'arreu, on debatíem sobre el present i el futur del Pirineu i on vaig conèixer gent i projecte de treure't el barret com ara la Flors, una noia que fa roba infantil d'autor tenyida amb productes naturals, o com el propietari de casa Casa Badia, una carnisseria que va començar la seva mare en un taulell d'un metre i avui dona treball a més de quinze treballadors i que és referent en la comarca però que s'ha d'enfrontar al problema del relleu generacional, tan desgraciadament habitual en el nostre territori. La Conxita Rius, una mestra jubilada que ens explicava de l'existència d'una escola avançada als temps en mig del Pirineu i del dogmatisme franquista. També, com un parell de germans que fan cervesa artesana anomenada La Masovera i la serveixen sense filtres i sense gluten, que és molt d'agrair. I entre d'altres, en Jordi Panisello de Eureka SGN, un nou pirinenc que interpretava les roques com si fos un metge llegint un TAC i que ens va fer caminar per un viatge de 90 milions anys en tan sols uns pocs minuts. També vull fer arribar un especial agraïment a la Mariona de l'Epicentre que treballa fins i tot els diumenges, vigílies i festius, per atendre aquells turistes que amb bon criteri volen passar uns dies en aquesta terra tan superba.
En aquest dos dies, vaig palpar la realitat d'una comarca propera en la manera de ser, però llunyana per carretera perquè mai s'ha cregut en la unitat real del Pirineu Català i ens hem deixat portar aigües avall, el camí fàcil, quan els nostres germans estaven a ponent i llevant.
Pirinencs d'arrels, nous pirinencs, visitants i turistes ens vàrem trobar i compartir, com la Maria una dissenyadora pallaresa que havia decidit tornar a Tremp després d'anar a treballar fora un cop acabats els estudis; també l'Oscar, un informàtic de la costa que enamorat del Pirineu ha decidit comprar una casa on es planteja quedar-s'hi tot l'any..., però també hi havia algun “outsider” d'esperit evangelitzador, més interessat en vendre el seu llibre i demanar subvencions del Next Generation que en l'esdevenir dels habitants d'aquestes contrades.
Però tornant al Rural Lab 2022, aquestes són les conclusions a les quals vam arribar en el grup d'activitat econòmica;
- Considerem imprescindible que tots projectes estiguin en línia amb polítiques models de sostenibilitat.
- Cal fomentar les activitats capaces de generar econòmia de proximitat i autòctona, amb l'objectiu de fer créixer l'economia de l'entorn respectant la cultura, la manera de viure i les tradicions, afegint els valors de la diversitat.
- Per tal d'assolir aquest propòsit en cal per una banda el talent, les persones i la tecnologia.
- Creim necessària la col·laboració entre el sector privat i el públic.
- Cal tenir present un temps per diferents accions per tal d'assegurar l'èxit del projecte:
- A curt termini, treballar en identificar, mapejar, connectar els projectes d'emprenedoria locals amb l'objectiu de “mantenir”, “preservar” empoderar i ajudar la seva continuïtat.
- Un objectiu a mig termini ha de ser la captació de nous projectes: retorn de persones vinculades a Tremp i captació de nous projectes (zones molt poblades, necessitat de canvi).
- A llarg termini, mostrar als meus joves les possibilitats de futur en el seu territori i que permetin el relleu generacional.
- Cal trencar el coll d'ampolla que suposa l'entorn físic amb la digitalització i la connectivitat, augmentat l'escalabilitat dels negocis i donant un nou pla que incorpora la virtualitat el qual ha de permetre desenvolupar noves cadenes de valor.
- Aquest nou plantejament de negocis, combinat amb la qualitat de vida que aporta el medi rural, pot ser decisiu perquè professionals i empreses considerin aquest territori, històricament marginat, com una possibilitat realista i viable, un nou paradigma de models de negoci, potenciador del territori i en línia amb els objectius i fites de Desenvolupament Sostenible de la ONU (ODS).
- La creació de riquesa dins del territori ha de comportar també la dinamització d'altres sectors de l'economia necessaris com la cultura i l'oci en general, els quals són també una eina de cohesió social i motor de noves propostes.
Vull donar les gràcies a Garagestories, a l'Ajuntament de Tremp, al Consell Comarcal del Pallars Jussà, al Departament de Vicepresidència i a Pallars Actiu, per haver-me fet partícep d'aquest esdeveniment.
No sé si algú haurà arribat aquí, i sé que això és demanar molt, em vull acomiadar amb un frase de la meravellosa novel·la Pedra de Tartera de Maria Barbal.
No sé si sempre necessitem que ens falti algú per saber que l’estimàvem, però em va passar
No perdem l'essència del fet de ser pirinencs.
Recentment hem impulsat Pirineu Dinàmic, Associació Pirinenca de Dinamització Econòmica, Social i Cultural. Si et podem ajudar, contacta'ns!
Toni Alet. Metge d'empreses
Pirineu Dinàmic. Associació Pirinenca de Dinamització Econòmica i Social