Opinió

Uns pressupostos justos i ambiciosos per a la Seu

El passat 30 de desembre, al Ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, es va aprovar el pressupost municipal per l’any 2020. Un fet fonamental pel funcionament del consistori municipal i de tota la ciutat, és el document marc que defineix amb quins ingressos compta la ciutat i en que es destinaran aquests diners públics. 

Governar sense pressupost és molt complicat pels tècnics municipals i un fre per a les noves polítiques que es vulguin dur a terme a favor de la ciutadania. Malauradament ho estem veient darrerament tant al Govern d’Espanya com a la Generalitat. A la Seu ens vam comprometre a començar l’any 2020 amb el pressupost aprovat i així ha estat.

Aquest pressupost és una eina de cohesió social amb un tema cabdal com és l’accés a l’habitatge, alhora que reflecteix la resta de les prioritats de la ciutat: treballar per a la sostenibilitat energètica, la dinamització econòmica, millorar l’accessibilitat de la via pública, iniciar els estudis universitaris del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i millorar tots els serveis públics, incloent l’equipament residencial i de pisos tutelats per a la nostra gent gran.

Per poder fer front a les noves inversions s’han realitzat uns pressupostos austers, es realitzaran tots els esdeveniments que són necessaris i que revitalitzen el municipi (culturals, esportius, festius...) però tots ells amb una contenció de la despesa. No obstant, no s’ha realitzat cap tipus d’ajustament a la baixa en les partides de serveis socials, llar d’infants, escoles municipals, polítiques de gent gran, infància i joventut, solidaritat, igualtat ni ensenyament. 

Molt important és el canvi d’orientació de la Societat Municipal HIULS, que per aquest 2020 assumeix les polítiques municipals d’habitatge de forma activa amb un programa de rehabilitació de pisos buits per destinar a lloguer social i assequible.

També la despesa en la via pública és un dels punts a destacar per tal de garantir l’accessibilitat dels carrers, la millora i ampliació del mobiliari urbà i dels parcs infantils i l’establiment dels camins escolars, entre altres projectes, per aconseguir una ciutat més orientada als vianants. En quan als equipaments es preveu una reforma integral de la Biblioteca de Sant Agustí per tal de millorar-ne l’accessibilitat i l’eficiència energètica; l’ampliació i millora de l’àrea d’autocaravanes; el nou consultori sanitari de Castellciutat; l’inici de la construcció del futur campus universitari per acollir els estudis d’INEFC; així com l’estudi per un futur equipament de pisos tutelats i places residencials per a la gent gran.

Aquest pressupost també inclou una partida per una nova aplicació mòbil de comunicació amb la ciutadania i ser una eina de participació per  fer consultes vinculants amb la ciutadania. I també s’estan realitzant estudis per permetre durant el 2020 gestionar directament des de l’Ajuntament tant la grua municipal com la Unitat d’Escolarització Compartida.

Gràcies a l’acord de govern entre Junts per la Seu i ERC tenim uns pressupostos socialment justos i molt ambiciosos per poder seguir treballant, entre tots i totes, per millorar la ciutat en benefici de tots els nostres veïnes i veïnes. Som-hi doncs!

Jordi Fàbrega. Alcalde de la Seu d’Urgell